Mielipide: Ihmiset on saatava jonoista hoitoon

Aluevaaliehdokkaiden kirjoitukset Uutiset

Uudenmaan Keskustan puheenjohtaja Sonja Hällfors kysyy mielipidekirjoituksessaan (Uusimaa 15.11.), kuka puolustaisi Itä-Uuttamaata. Oikeampi kysymys on, kuka puolustaa itäuusmaalaisia. Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisessa pääasian on oltava, että ihmiset saadaan jonoista hoitoon.

 

Aluehallintouudistus on ollut tällä hallituskaudella keskustan tärkein tavoite. Keskusta on ollut huolissaan hallinnosta ja nyt paikalliset keskustalaiset puolueensa ajaman uudistuksen seurauksista. Uudistuksen uhka on, että byrokratian määrä ja kustannukset kasvavat. Palveluita voisi silti olla nykyistä harvemmassa.

 

Kokoomuksen tavoitteena on, että ihmiset voivat hyvin. Se tarkoittaa, että ihmiset pääsevät sujuvasti hoitoon ja että rajalliset resurssit riittävät ikääntyvän väestön palvelutarpeisiin. Samalla on huolehdittava sosiaali- ja pelastuspalveluista. Kyse on elämänlaadusta ja arjen turvallisuudesta.

 

Kokoomus haluaa, että ihmisten usein tarvitsemat palvelut ovat jatkossakin lähellä kotia Itä-Uudenmaan jokaisessa kunnassa. Tahdon lisäksi tässä tarvitaan tasapainoista taloutta. Palveluista pidetään huolta pitämällä huolta siitä, että talous on kestävällä pohjalla.

 

Kestävä pohja ei tarkoita tulevien sukupolvien velkataakan kasvattamista, eikä veronkorotuksia. Kokoomus vastustaa keskustalaisten ajamaa maakuntaveroa. Vastustamisen syy on selvä: vuodesta 2010 suomalaiskunnissa on korotettu kunnallisveroprosenttia yhteensä yli 900 kertaa.

 

Itäuusmaalaisten puolustamista on puolustaa jokaisen alueella asuvan oikeutta saada palveluita juuri silloin kun niitä tarvitsee – molemmilla kotimaisilla kielillä. Kokoomukselle ei ole sote-uudistuksessa merkitystä sillä, tuottaako palvelun hyvinvointialue, yritys tai yrittäjä vai sote-alan järjestö. Toimivat palvelut syntyvät järkevästi resursoituina, hyvin johdettuina ja hyvinvoivan ja osaavan henkilöstön yhteistyöllä.

Hilkka-Leena Orava
Puheenjohtaja, Porvoon Kokoomus