Mielipide: Äänestämällä olet mukana päättämässä tulevaisuuden sote- ja pelastuspalveluista

Aluevaaliehdokkaiden kirjoitukset Uutiset

Aluevaalit käydään nyt. Itselläni on suuri huoli siitä, että äänestysprosentti jää matalaksi. Aluevaaleissa valitaan päättäjät muodostamaan tulevaisuuden sote- ja pelastuspalveluita hyvinvointialueelle.

Kyseessä on valtava kokonaisuus erinäisiä palveluita ja toimia ja näin ollen myös taloudellisesta kulmasta tarkasteltuna merkittävä kokonaisuus. Kokonaisuus, jonka menojen ennustetaan kasvavan muun muassa väestön ikääntyessä.

Osa voi ajatella, ettei uudistus koske itseä, jos esimerkiksi on työterveyden palveluiden piirissä. Joskus voi kuitenkin yllättäen tulla tarve erikoissairaanhoidolle tai pelastustoimen palveluille ja yleensä tällöin näiden palveluiden arvo on mittaamaton sekä niiden toimiminen keskeistä.

Jos edelleen ajattelee, ettei uudistus koske itseä ja äänestäminen ei kannata, niin on vielä yksi syy miksi äänestäminen ehdottomasti kannattaa nimittäin verotus. Me kaikki maksamme verojen kautta sosiaali- ja terveyspalveluiden kuluja. Myös siksi se miten ja missä sote-palveluita tulevaisuudessa järjestetään on iso kysymys.

Monista tavoitteista palveluiden parantamisen ja nopeuttamisen suhteen vallitsee laaja yhteinen näkemys. Vaalien alla on kuitenkin esitetty vähemmän keinoja miten näitä asioita aidosti voitaisiin toteuttaa. Toimivien palveluiden tarjoamiseksi Itä-Uudenmaan asukkaille, tulee meidän mm. lisätä palveluseteleiden käyttöä, hyödyntää yksityisiä palveluntuottajia, lisätä etävastaanottoja sekä hyödyntää paremmin muita digitaalisia ratkaisuja.

Uskon, että meillä on edessä vaikeita päätöksiä ja kiperiä tilanteita tulevaisuuden sote-kysymyksiä käsitellessä. Ne saadaan kuitenkin ratkaistua tiedolla, yhteistyöllä ja näkemyksellä.

Muista käyttää ääntäsi tammikuun aluevaaleissa ja vaikuttaa siihen millaiset meidän tulevaisuuden sote-palvelut ovat.

Nea Hjelt,
Aluevaaliehdokas, Itä-Uusimaa