Mielipide: Kyllä hoitoon pääsylle – ei maakuntaverolle

Aluevaaliehdokkaiden kirjoitukset Uutiset

Aluevaaleissa valitaan päättäjät paljon vartijoiksi: vastaamaan paitsi koko Itä-Uudenmaan sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista ja niiden uudistamisesta myös veronmaksajien rahoista.

Näin eduskunnassa, kuinka vasemmistohallitus runnoi läpi hyvinvointialuehimmelin lisätäkseen hallintoa, sosialisoidakseen sosiaali- ja terveuspalveluja sekä päättääkseen lopulta maakuntaverosta. Nämä järjenvastaisuudet pitää hyvinvointialueella torjua.

Sote-palveluja pitää sen sijaan uudistaa siten, että hoitoon pääsee sujuvammin ja että rahat riittävät tulevaisuudessa. Palveluja ei pidä rakentaa hallintoa paisuttamalla ja vain julkisen tuotannon varaan, vaan myös yksityisiä palveluja sekä uusia keinoja kuten etävastaanottoa hyödyntäen.

Vaikka hyvinvointialueen rahoitus tulee teknisesti valtion budjetista, kyse on veronmaksajien rahoista. Taloutta pitää hoitaa säästeliäästi, koska julkinen talous ei kestä nykyuralla. On suuri riski, että aluevaltuustossa kuvitellaan rahan ilmestyvän seinästä.

Syömävelkaa ei saa ottaa. Erityisen tarkasti on vahdittava uutta hallintoa, jonne ei tule perustaa ainuttakaan ylimääräistä virkaa. Niukat resurssit on käytettävä hoitoon, hoivaan ja pelastukseen.

Vaikka hallituspuolueet SDP, RKP ja keskusta pyrkivät hyssyttelemään asiaa vaalien alla, ne ovat sopineet maakuntaverosta. Pääministeri Marin totesi taannoin: ”Hallituspuolueiden kesken on sovittu, että maakuntaverotus tulee osana sote-uudistuksen kokonaisuutta.”

Stoppi tälle. Suomalaisen palkansaajan ja eläkeläisen lompakolle ei pidä päästää uutta kättä hamuamaan. Uusi verotuksen taso ja maakuntavero pitää torpata, koska se uhkaa nostaa palkkojen ja eläkkeiden verotusta. Tämä on tunnustettu maakuntaverokomitean mietinnössä.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen on otettava tiukasti maakuntaveroa vastustava kanta. Jos Marinin hallitus vastoin järkeä säätää maakuntaveron Suomeen, siitä ei saa tulla hallintohimmelin veronkorotusautomaattia.

Veronkorotusten tie on yksinkertaisesti käyty Suomessa loppuun jo aikoja sitten. Varsinkin ankara työn verotus lannistaa ja estää hyvinvointia ja vaurautta.

Esimerkiksi hoitajan lisävuorollaan tienaamasta 100 eurosta 48 euroa menee veroihin. Se on kohtuuttomasti. Työn verotusta pitäisikin keventää, kuten kokoomus on esittänyt.

Kaikki peruspalvelut rahoitetaan jonkun työllä ja yrittämisellä. Veronmaksajien puolenpito on lopulta tulevaisuuden palveluista huolehtimista.

Heikki Vestman
Uudenmaan kansanedustaja, Itä-Uudenmaan aluevaaliehdokas, kokoomus.