Mielipide: SOTE-UUDISTUS – HALLINTOHIMMELI VAI PAREMMAT PALVELUT ?

Aluevaaliehdokkaiden kirjoitukset Uutiset

Nyt valittavat aluevaltuustot ovat paljon haltijoita. Valtuutettujen osaamisesta ja valinnoista riippuu parantaako sote-uudistus asukkaiden palveluita vai jääkö se hallinnon uudelleenjärjestelyksi. Niukkoja resursseja ei kannata kanavoida seiniin vaan palveluihin. Budjetin rajallisuus edellyttää, että toiminta on kustannustehokasta ja vaikuttavaa.Palveluiden saatavuuden kannalta olennaista on monituottajamalli, jossa sekä yksityiset palveluiden tuottajat että kolmannen sektorin toimijat ovat täysimääräisesti mukana. Valinnanvapautta on lisättävä ja palveluseteleiden käyttöä on laajennettava. Terveysasemilla on otettava käyttöön omalääkäri-/perhelääkärimalli ja lisättävä etävastaanottoja ja aukioloaikoja.Väestön ikääntyminen johtaa siihen, että vanhusten hoitopaikat täyttyvät, ellei ikäihmisten toimintakyvystä pidetä huolta. Vanhusten ja vammaisten hoivan tulee olla arvostavaa.Itä-Uudenmaan alueella kaikilla ei ole autoa käytettävissä. Siksi palvelut tulee sijoittaa niin, että niihin pääsee myös joukkoliikenteellä.Pelastuslaitosten toimintavarmuus on turvattava koko alueella, varsinkin kun täällä sijaitsee sekä Kilpilahden teollisuusalue että Loviisan ydinvoimala. On taattava pelastajakoulutuksen jatkuvuus ja sopimuspalokuntien toiminta. Resurssien on riitettävä myös eläinpelastustehtäviin.Tärkeintä on pystyä huolehtimaan kaikkien alueen asukkaiden hyvinvoinnista ja palveluiden tasa-vertaisesta saatavuudesta. Siksi parhaat käytännöt on otettava käyttöön koko alueella. Hallinnosta on päästävä hyvinvointiin.Hannele Luukkainenvaltiotieteen lisensiaattiItä-Uudenmaan aluevaaliehdokas  (Kok)