Vantaa-Kerava: Toteutetaan tulevalla vaalikaudella sote-uudistuksen korjaussarja

Aluevaltuutettujen kirjoitukset Uutiset Vantaa-Keravan hyvinvointialue

Kela-korvaukset tuplattava ja palvelusetelit käyttöön

Yksityisten sote-yritysten resurssit ja osaaminen tulee ottaa suomalaisten käyttöön. Kela-korvauksen poisto fysioterapiasta tulee perua. Se uhkaa romuttaa nyt fysioterapiassa hyvin toimivan Kela-järjestelmän ja kirjaukset fysioterapian osalta Omakantaan. Lisäksi se jakaa fysioterapeutit kahteen kastiin. On hyvä, että työterveyshuollon asiakkaille korvaukset säilyvät, mutta on epäoikeudenmukaista, että sairasvakuutuskorvaukset esitetään poistettavaksi koko kansalta. Fysioterapian kela-korvausta voi saada vielä tänä vuonna jokainen 5 miljoonasta suomalaisesta. Jos lakiesitys hyväksytään, kaikki suomalaiset vauvasta vaariin menettävät selvää rahaa.

Palvelusetelit tulee ottaa käyttöön laajasti hyvinvointialueilla ja niiden arvo tulee vastata palvelun todellisia kustannuksia. Hyvinvointialueiden tulee julkaista kaikki kustannukset avoimesti läpinäkyväksi, ja vertailukelpoisesti kuten Suomen Yrittäjät ja Kuntoutusyrittäjät ”pelastuspaketissaan” terveydenhuoltoon ja hoiva-alalle totesivat. Hoitoon on päästävä ajoissa sinne, mistä kokee apua saavansa, valinnaisesti julkiselle tai yksityiselle.

Ikäihmisten määrä kasvaa yhä. Kuntoutuksella voimme tukea ikääntyneiden kotona asumista. Kuntouttava hoito ja hoiva tulee näkyä terveydenhuollossa. Sairaanhoitopiirien kymmenien tuhansien eurojen sakkomaksut kuukaudessa tulee käyttää hyödyllisemmin ja ohjata potilaat kuntoutukseen, kuten Keravalla on jo alkavasti tehty. Se on edullisempaa kuin sakot!

Ikääntyneille fysio-, toiminta- ja psykoterapiaa kotona pärjäämiseen

Ikääntyneiden kotikuntoutusta tulee lisätä. Kelan rahoittaman vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen ja kuntoutuspsykoterapian ikärajaa tulee nostaa 65 ikävuodesta, ja ulottaa se myös ikääntyneisiin. Ikääntyneet tarvitsevat sekä fysio-, toiminta- että  psykoterapiaa pärjätäkseen kotona.

Terhi Enjala

Vantaa-Keravan aluevaltuutettu ja aluehallituksen jäsen, Keravan kaupunginvaltuutettu ja sote-lautakunnan varapuheenjohtaja