Vantaa-Kerava: Pian koittaa muutoksen aika

Aluevaltuutettujen kirjoitukset Uutiset Vantaa-Keravan hyvinvointialue

Kauan odotettu, mutta pikaisesti ja varsin kiireellä valmisteltu sote-uudistus, alkaa ihan toden teolla. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella olemme viime kuukausina suurella innolla valmistelleet hyvinvointialueen strategiaa, valinneet hyvinvointialueen johtajia ja nyt on käsittelyssä ensi vuoden budjetti.

Strategiaan on koottu paljon hyviä tavoitteita ja toiveita hyvinvointialueen asukkaiden palvelujen parantamiseksi ja kehittämiseksi työntekijöiden hyvinvointia unohtamatta. Suurin haaste tulevaisuudessa näyttää olevan rahoitus. Ensi vuoden budjetti on ennusteen mukaan 54 miljoonaa alijäämäinen. Iso kysymysmerkki on, kuinka alijäämä katetaan. Emme haluisi supistaa palvelutasoa tai sulkea palvelupisteitä. Kuten nyt on julkisesti kuulunut, suurin osa hyvinvointialueista kamppailee saman ongelman kanssa.

Julkisen terveydenhuollon puolella on viime vuosina syntynyt monella alueella pitkiä hoitojonoja koronarajoitusten ja terveydenhuollon sulkujen takia. Tilanne alkaa olla huolestuttava ihmisten terveyden kannalta. Ei ole inhimillistä odottaa tutkimuksiin tai hoitoihin pääsyä yli puolta vuotta. Myös meidän pian aloittavalla hyvinvointialueella täytyy pureutua tähän. Hyvin todennäköistä on, että pelkällä hoidon tehostamisella rajallisten hoitohenkilökunnan resurssien takia emme tässä asiassa onnistu. Tarvitaan hyvin todennäköisesti myös yksityispuolen terveydenhuollon palvelujen tuottajia mukaan näihin talkoisiin ja myös valtion taholta lisärahoitusta hoitojonojen purkamiseen.

Toivottavasti tässä onnistutaan, kyseessä on meidän kaikkien yhteinen tavoite.

Jüri Linros 

Vantaan ja Keravan aluevaltuutettu