”Koulujen lomia ei saa siirtää matkailun ehdoilla”
Kokoomuksen Raija Vahasalon mukaan loman alkamisen siirtäminen kesäkuun puoleen väliin vaikuttaisi kaikkiin koulutusasteisiin.
Koululaisten lomien siirtämistä ei pidä tehdä matkailualan ehdoilla, toteaa kokoomuksen kansanedustaja, sivistysvaliokunnan jäsen Raija Vahasalo.
– Koulujen lomien tehtävä ei ole pitää huolta vain elinkeinoelämän kilpailukyvystä. Tärkein motiivi on pitää huolta oppilaiden ja opettajien jaksamisesta ja oppimisen tuloksellisuudesta, Vahasalo korostaa tiedotteessa.
Elinkeinoministeriön torstaina julkaistun selvityksen mukaan kesäloma-aikojen siirtäminen myöhemmäksi hyödyttäisi matkailualaa. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) tilasi selvityksen tammikuussa.
– Päätöstä ei pidä kuitenkaan tehdä pelkästään matkailuala, vaan oppilaiden hyvinvointi lähtökohtana, Vahasalo toteaa.
– Tutkimusten mukaan koulutyön kuormittavuus on suurinta toukokuussa. Se näkyy selvästi jokaisessa koulussa. Toukokuun puolivälin jälkeen oppilaat eivät enää jaksa keskittyä ja olla motivoituneita. Kevätlukukausi jo nyt koetaan paljon raskaammaksi kuin syyslukukausi.
Koulujen työajat on suunniteltu oppimisen, oppilaan oikeusturvan ja opetuksen kuormittavuuden ja motivaation näkökulmasta. Vahasalon mukaan tällä hetkellä vallitsee hyvä tasapaino.
-Toisin kun monesti ajatellaan, loman alkamisajankohdan siirtäminen kesäkuun puoleen väliin myös vaikuttaisi kaikkiin koulutusasteisiin ja tahoihin, jotka ovat tekemisissä koulutuksen ja opetuksen kanssa. Tämä tarkoittaisi valtavia ja kalliita muutoksia, joiden kustannuksia voi vain arvailla. Onko meillä varaa tähän, Vahasalo ihmettelee.
Vahasalo muistuttaa, että kunnilla on jo nyt mahdollisuus siirtää lukuvuoden aloitusta pitkälle elokuuhun. Lain mukaan lukuvuoteen kuuluu 190 työpäivää, ja kevätlukukausi loppuu viikon 22 viimeisenä arkipäivänä, mutta lukukauden aloitus ja syys-ja joululoman pituus on kuntien päätettävissä.
Lue lisää: Verkkouutiset 3.5.2018