Onko vapaaehtoisesti lapseton Itsekkäästi lapseton?
Elise Saarikko
AAMUPOSTI | – Esitän mielipiteeni mielellään hiukan kärjekkäinä, jos koen niin herättäväni keskustelua, sanoo hyvinkääläinen Iida-Eveliina Rantalainen.
Hän kirjoitti talvella blogissaan ja Aamupostin mielipidesivulla näkemyksiään vapaaehtoisesta lapsettomuudesta.
-En kirjoittanut henkilökohtaisesta tilanteesta, vaan halusin pohdiskella asiaa. Monissa julkisissa keskusteluissa Suomen laskeva väkiluku on pistetty nuorten aikuisten syyksi. Mielestäni ”synnytystalkoot” on jo käsitteenä huono, ja halusin herättää keskustelua vapaaehtoisen – tai käyttämäni termin mukaan itsekkään lapsettomuuden syistä.
Blogissaan Rantalainen ehdottaa syyllistämisen sijaan keskittymistä työmarkkinoiden houkuttelevuuden parantamiseen, jotta tänne saataisiin työperäistä maahanmuuttoa.
-Sain kannanotoistani pääasiassa myönteistä palautetta. Muutama henkilö reagoi lehdessä olleisiin kirjoituksiin ihmettelemällä nuoren naisen kylmää suhtautumista. Sosiaalisessa mediassa palaute on ollut pääosin myönteistä.
-Monilta tutuiltani on udeltu perheenlisäyksestä. Koska lapsettomuuteen voi olla monia syitä, kyselyt voivat tuottaa pahaa mieltä.
Rantalainen ei myöskään halua ohittaa globaalia ylikansoittumisongelmaa, joka on ristiriidassa synnytystalkoisiin kannustamisen kanssa.
Iida-Eveliina Rantalainen on ollut Hyvinkään kaupunginvaltuutettuna vuodesta 2017. Tänä talvena hän pyrki ensimmäistä kertaa eduskuntaan kokoomuksen riveistä, mutta äänimäärä ei riittänyt valituksi tulemiseen.
-Ensikertalaiseksi sain ihan hyvän äänimäärän, 990. Sain hyviä kokemuksia ja ennen kaikkea poliittista itsevarmuutta. Keskusteluissa kentällä uskalsin pysyä omalla kannallani ja keskustella vaikeistakin asioista.
Hyvinkää on hänen mielestään hiukan hankala paikka, koska ääniä menee paljon myös muille paikkakunnille. Oman paikkakunnan ehdokkaan saaminen eduskuntaan on vuosien varrella osoittautunut vaikeaksi.
Rantalainen ei kokenut nuoren ikänsä, 29 v, olleen rasite. Hänet otettiin eduskuntavaaliehdokkaana hyvin vastaan ja hänen mielipiteitään kuunneltiin.
-Kunnallisvaaleista syntyi kipinä lähteä eduskuntavaaleihin ehdokkaaksi. Näistä vaaleista jäi nälkä neljän vuoden päähän; hieno kokemus, mutta näyttämisen halu säilyi.
-Harjoituskerta, ja neljän vuoden päästä uudelleen.
Pohdinta itselle sopivimmasta puolueesta oli ajankohtainen kunnallisvaalien alla. Ympäristöarvot ovat Rantalaiselle erittäin tärkeitä, joten vihreät oli varteenotettava vaihtoehto.
-Olen kuitenkin niin yrittäjähenkinen, että kokoomuksen talouspoliittinen linja voitti. Ympäristöasiat ovat onneksi nousseet kaikissa puolueissa tosi tärkeiksi.
-Ilmeisesti mielipiteilläni on laajempaakin kannatusta, sillä sain Hyvinkään jälkeen eniten ääniä Espoosta ja Vantaalta. Sain esimerkiksi espoolaiselta pariskunnalta yhteydenoton, jossa minulle toivotettiin pitkää poliittista uraa mielipiteitteni perusteella.
Iida-Eveliina myi joulukuussa kuntosaliyrityksensä. Ajankohta oli sopiva, sillä näin aikaa jäi vaalikampanjan toteuttamiseen.
-Nyt takki on tyhjä, mutta niin pitää ollakin. Pääsiäisen vietän mökillä, ja sen jälkeen pyrin saamaan fysioterapeutin opintoni päätökseen.
Kaiken aikaa on muhimassa idea uudesta terveysalan yrityksestä, mutta sen aika on vasta valmistumisen jälkeen.
Rantalaista kiinnostaa erityisesti terveysongelmien ennaltaehkäisy ja työkyvyn ylläpito. Hän on kirjoittanut blogiinsa ylipainon haitoista, vaikka tietää sohaisseensa kipeään aiheeseen.
-Jälkikuntoutus on huomattavasti kevyemmin verotettua kuin ennalta ehkäisevä kuntoutus. Kuitenkin ennaltaehkäisyn merkityksestä puhutaan paljon.
Rantalaisen mielestä liikunta- ja terveysalan tutkintoja pitäisi yhdenmukaistaa. Esimerkiksi personal trainerin pitäisi läpäistä tietyt kriteerit ennen kuin pääsee ohjaamaan asiakkaita ja muilla terveysalan ammattilaisilla pitäisi olla enemmän liikunta-alan osaamista.
-Ennaltaehkäisevä terveystyö on todella lähellä sydäntäni.
Kun ihmiset voivat paremmin, myös terveydenhuollon menot pienenevät.