Mielipide: Mistä äänestetään tammikuussa?
Mistä äänestetään tammikuussa?
Tammikuussa on aluevaalit. Ennakkoäänestys on 12-18.1 ja varsinainen vaalipäivä 23.1.2022. Silloin äänestetään hyvinvointialueelle päättäjät. Samaan tapaan kuin kuntavaaleissa, mutta nämä vaaleilla valittavat luottamushenkilöt päättävät oman alueensa sosiaali-, perusterveydenhuollon-, erikoissairaanhoidon- sekä pelastustoimen palveluista.
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue on sama kuin nykyinen Keusoten alue on eli Hyvinkää, Järvenpää, Nurmijärvi, Tuusula, Mäntsälä ja Pornainen. Näissä kunnissa asuvat saavat äänestää ketä ehdokasta tahansa, jotka ovat asettuneet aluevaaliehdokkaiksi näistä kunnista. Eli vaalit ovat alueellisesti kunta- ja eduskuntavaalien välimuoto.
Keski-Uudellamaalla Keusote-kuntayhtymä siirtyy sellaisenaan hyvinvointialueeksi lisättynä pelastustoimen tehtävillä. Uudet valittavat luottamushenkilöt aloittavat 1.3.2022. He aloittavat toimintojen siirtämisen ja kehittämisen hyvinvointialueen tehtäväksi, niin että hyvinvointialue aloittaa varsinaisen toimintansa 1.1.2023. Siihen asti Keusote on olemassa ja sen ”vanhat” luottamushenkilöt toimivat uusien rinnalla ja huolehtivat vuoden 2022 toiminnoista.
Miksi on tärkeää äänestää ja miksi juuri Kokoomuksen ehdokkaita?
Hyvinvointialueen rahoitus tulee olemaan huomattavasti vähemmän kuin nykyisen Keusoten rahoitus on. Eli palvelut on tuotettava entistä kustannustehokkaammin. Siksi on tärkeää, että Keusoten ”valuviat” tulee korjata ennen uuden toimijan aloittamista. Takaisinsoittojärjestelmä pitää saada toimimaan. Koko maata koskeva hoitohenkilökunnan pula edellyttää uusia tapoja toimia sekä vahvasti yksityisen puolen palvelujen mukaanottoa. Rahaa tulee laittaa itse palveluihin eikä seiniin.
Mitä sitten ovat uudet tavat toimia?
Chattilääkärin sekä etälääkärin vastaanottoja tulee lisätä. Tämä ei kuitenkaan saa tarkoittaa perinteisen lääkärivastaanoton poistamista silloin kun se on tarpeen. On kuitenkin paljon sellaisia vaivoja, jotka voidaan hoitaa etänä kuvayhteydellä lääkärin kanssa. Lisäksi on hyvä tehdä kokeiden lähetteet sekä jatkon arvioinnit ensin etänä ja tarpeen vaatiessa kutsua lääkärin vastaanotolle. Kaikilla ei ole mahdollisuutta tietokoneen tai älypuhelimen kautta näihin palveluihin ja siksi pitää olla mahdollista saada puhelimitse palvelua.
Digitaalisuutta tulee lisätä. Kun asiakas määrätään laboratorio kokeisiin, niin tulokset pitäisi voida tulkita robotilla, joka hälyttää jos tuloksissa on jotakin mikä vaatii toimenpiteitä ja ajan lääkärille. Muuten asiakas saa vastauksen omakantaan, että kaikki hyvin. Näin ei tarvitsisi karsia ikäihmisten ja sairaiden kontrollikokeita.
Julkista vai yksityistä palvelua?
Vastaus on molempia. Tulevat hyvinvointialueet on suunniteltu pitkälti vain julkisten palvelujen varaan. Tulevien päättäjien tulee huolehtia, että yksityinen palvelu on osa palvelujen tuottamista. Yksinkertaisesti julkisen puolen henkilöstö ei riitä huolehtimaan kaikista tarpeista. Siksi pitää olla valinnan mahdollisuus eli palvelusetelit, joiden avulla voi samaan hintaa hakeutua yksityiselle puolelle lääkäriin. Erikoissairaanhoidon tulee säilyä julkisella puolella ja meillä HUS:issa.
Mikä on lähipalvelua?
Alueellamme on useita terveydenhuollon toimipisteitä. Ne ovat hyvin haavoittuvia. Jos lääkäri/hoitaja sairastuu eikä saada sijaista, niin piste pitää sulkea kunnes asia korjaantuu. Siksi on tärkeää, että joitakin toimintoja keskitetään, että lähipalvelu ei aina tarkoitakaan sen saatavuutta muutaman kilometrin päässä vaan hieman pidemmältä ( 10-15 km), mutta niin että palvelua on aina saatavilla ja se on laadukasta ja sinne pääsee.
Mitä on kustannustehokkuus?
Kustannustehokkuus mielletään usein, että sama asia tehdään halvemmalla. Joskus se tarkoittaa sitäkin. Mutta jatkossa on tärkeää, että näitä yllälueteltuja keinoja on rohkeutta ottaa käyttöön sekä vähenevät rahat kohdennetaan palveluihin eikä rakenteisiin tai hallintoon.
Keski-uudenmaan hyvinvointialue on valmistelussa Suomen pisimmällä, koska Keusote on tuleva hyvinvointialue. Alkutaipaleen kalliit valmistelut on tehty ja nyt pitää keskittyä palveluiden toimivuuteen.
Äänestämällä voit vaikuttaa ja sillä on iso merkitys kuinka tulevaisuuden haasteisiin reagoidaan. Iso osa näistä haasteista on jo käsillä, mutta ne ovat myös ratkaistavissa.
Siksi sydän on oikealla.
Annika Kokko
Hyvinkään Kokoomuksen puheenjohtaja