Mielipide: Mistä aluevaaleissa on kyse?
Suomen historian ensimmäiset aluevaalit ovat nurkan takana. Ennakkoäänestys alkaa jo 12.1. ja varsinainen vaalipäivä on 23.1.
Monen mielestä nämä vaalit tuntuvat vierailta eikä oikein edes tiedetä, mistä on kysymys.
Aikoinaan, kun itse lähdin mukaan politiikkaan, halusin olla vaikuttamassa arjen palveluihin. Siitä on kysymys nytkin ja siksi on tärkeää, että me kaikki äänestämme ja vaikutamme, jotta saamme alueelle osaavat päättäjät.
ALUEVALTUUSTOISSA päätetään niin vanhusten kuin lapsiperheiden palveluista, terveydenhuollosta, mielenterveyspalveluista ja ensihoidosta sekä palo- ja pelastusalan asioista.
Aluevaaleissa tehdään päätöksiä siitä, miten ihmiset pääsevät entistä sujuvammin hoitoon ja miten saamme rajalliset resurssit riittämään ikääntyvän väestömme palvelutarpeisiin, niin että jokainen vanhus saa arvoisensa vanhuuden.
Itse näen, että johtoajatuksena palveluista päätettäessä tulee olla ennaltaehkäisy, jolloin selviämme pienemmillä inhimillisillä ja taloudellisilla kustannuksilla.
LAPSIPERHEIDEN tulee saada oikea-aikaisesti ja odottelematta riittävästi tukea arkeen ennen kuin koko perhe uupuu ja tarvitaan lastensuojelun raskaita palveluita.
Ikäihmisten on saatava tarvitsemansa turva ja hoiva. Omaisia, jotka hoitavat läheisiään on tuettava systemaattisesti.
Mielenterveys- ja päihdepalveluihin on päästävä matalalla kynnyksellä, ei voi olla niin, että nuoret hoitavat päihteillä mielenterveyden ongelmia. Tämän vuoksi näen tärkeänä, että toteutamme terapia- ja päihdehoitotakuut.
Tärkeää uudistuksen yhteydessä on huolehtia myös pelastustoimen toimintavalmiudesta mm. varmistamalla riittävä rahoitus, koulutus ja resurssit.
Pelastusalanammattilaiset ovat yleensä ensimmäisenä paikalla, kun on hätä ja näin tulee olla jatkossakin.
SOTE-MENOT on myös saatava kuriin siten, että uudistetaan toimintatapoja ja lisätään kustannusten läpinäkyvyyttä.
Näissä vaaleissa on myös kyse siitä, uskalletaanko hallintoa ja palveluita uudistaa laadun parantamiseksi ja kustannusten kasvun hillitsemiseksi.
Sote-palveluiden korkealaatuinen hoito ja kustannustehokkuus eivät mielestäni poissulje toisiaan eikä kustannusten kasvun hillitseminen tarkoita palvelutason heikentämistä.
Tulevaisuutta ei kukaan meistä voi ennustaa, mutta on oltava näkemys siitä, millainen sen toivoisi olevan.
Jokainen meistä ymmärtää, että byrokratiaa kasvattamalla ja lomakkeita lisäämällä kukaan ei parane eikä paloturvallisuus lisäänny.
Pihla Keto-Huovinen kansanedustaja, aluesyyttäjä, aluevaaliehdokas (kok.) Mäntsälä, Keski-Uusimaa