Mielipide: Keusote 2.0 – ei pidä tyytyä parasta vähempään
Hyvinvointialueiden valmistelutyöryhmät vastaavat tulevien hyvinvointialueiden toiminnan ja hallinnon käynnistämisestä aluevaltuuston toimikauden alkuun asti. Työn alla on mm. hyvinvointialueen strategian valmistelu, palveluiden saatavuuskriteerien määrittäminen ja harmonisointi, palveluverkon määrittely, tietojohtamisen nykytilan arviointi ja tietotarpeiden määrittäminen. Nämä kaikki ja paljon muuta tulevat uusien aluevaltuustojen päätettäviksi.
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen valmistelutyö on useimmilla mittareilla edennyt monia muita alueita ripeämmin. Meillä pahimmat synnytystuskat ovat jo takana, ja monet prosessit ovat jo saaneet hahmonsa. Tässä on auttanut se, että tulevan hyvinvointialueen kunnat Hyvinkää, Järvenpää, Nurmijärvi, Mäntsälä, Tuusula ja Pornainen päättivät muodostaa Keusote-kuntayhtymän vuonna 2017.
Miten pystymme säilyttämään etumatkamme? Hyvinvointialue ei ole kuntayhtymä. Aluevaltuutettujen tulee pystyä ajamaan koko alueen, ei vain oman kotikuntansa etua. Keusoten visio on Parasta asukkaille, henkilöstölle ja yhteistyökumppaneille.
Meidän ei tule tyytyä parasta vähempään myöskään hyvinvointialueella. Siksi hyvinvointialueemme työntekijöiden on saatava jatkossakin keskittyä osaamistaan vastaaviin työtehtäviin, ja tuottamaan parasta mahdollista hoitoa.
Samanaikaisesti sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttäjillä tulee tulevaisuudessa olla entistä enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa palveluihin valinnanvapauden keinoin. Annetaan keskiuusmaalaisille mahdollisuus vaikuttaa palveluihinsa muun muassa palveluseteleiden käyttöä laajentamalla. Lisätään yritysten tuottamien palvelujen osuutta ja palveluntuottajien määrää Keusotessa. Otetaan palvelusetelit ja ostopalvelut laajasti käyttöön.
Hyödynnetään hyvinvointialueemme palveluissa yrityksiä ja järjestöjä palveluiden laadun ja kustannustehokkuuden parantamiseksi sekä varsinaisissa sosiaali- ja terveyspalveluissa että tukitoiminnoissa. Otetaan Keusotessa käyttöön yhteinen, läpinäkyvä kustannuslaskentamalli, jotta julkisten ja yksityisten tuottajien palveluja voidaan verrata samoilla kriteereillä. Tämä mahdollistaa kulloinkin parhaiden palveluiden valitsemisen, olivat ne sitten julkisen tai yksityisen toimijan tuottamia.
Tulevalla Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto tulee saamaan heti kautensa alussa eteensä monia vaikeitakin päätöksiä. Keusoten yhtymävaltuutettuna tiedän, että aluevaltuustossa tarvitaan monipuolista osaamista ja laaja-alaista kokemusta. Haluan antaa omani keskiuusmaalaisten käyttöön, siksi olen ehdolla, sydän ihmisen puolella.
Petri Ovaska, 196
Aluevaaliehdokas, Keski-Uusimaa