Itä-Uusimaa: Kiristys hyvinvointialueen työntekijöiden kielitaitovaatimuksiin on epäoikeudenmukainen ja kestämätön
Hyvinvointialue tarvitsee jokaista osaavaa työntekijäänsä
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen hallitus käsitteli kokouksessaan 11.8. hyvinvointialueen virkojen kielitaitovaatimuksia kotimaisten kielten osalta. Jatkossa myös mm. lähiesihenkilöiltä edellytetään sekä hyvää suullista että kirjallista molempien kotimaisten kielten osaamista. Tehty päätös heikentää merkittävästi alueen mahdollisuuksia saada töihin osaavia, motivoituneita ja päteviä esihenkilöitä, minkä vuoksi hallituksen kokoomuslaiset jäsenet jättivät kokouksessa eriävän mielipiteen.
Aluehallituksen päätös kiristää tarpeettomalla tavalla lähiesihenkilöiltä vaadittavaa osaamista. Osaamistason vaativuuden kiristämisessä ei ole tosiasiallisesti kyse siitä, saako asiakas palvelua omalla äidinkielellään. Kokoomuksen ja KD:n valtuustoryhmä haluaa huolehtia siitä, että palveluita saa kummallakin kielellä. Tehty kiristys kuitenkin ainoastaan heikentää työvoiman saatavuutta ja siten rapauttaa palveluiden laatua ja saatavuutta niin suomeksi kuin ruotsiksi.
Hyvinvointialueiden perustamisen myötä nykyisten kuntien sote-alan työntekijöiden työnantaja vaihtuu. Tällöin on kyse liikkeenluovutuksesta. Henkilöstön siirtyessä he säilyttävät siirtymähetkellä voimassa olevat työsuhteisiinsa liittyvät oikeutensa ja velvollisuutensa sellaisina kuin ne aiemman työnantajan palveluksessa olivat. Tehty päätös on katsottavissa liikkeenluovutuksen periaatteiden vastaiseksi, mahdollisesti jopa lainvastaiseksi.
Alueen kunnissa on töissä päteviä esihenkilöitä ja muita ammattilaisia, jotka eivät olisi enää päteviä tullakseen valituiksi hyvinvointialueen vastaaviin tehtäviin. Tietoomme on tullut työntekijöiden viestejä siitä, että kielitaitovaatimusten kiristyessä he eivät todennäköisesti jatka työtään hyvinvointialueen palveluksessa. Nämä viestit on otettava erittäin vakavasti. Hoitajapula sekä muiden sote-ammattilaisten tarve on kansallinen kriisi, joka on nähtävissä myös Itä-Uudellamaalla. Alueellamme ei ole varaa menettää ainuttakaan osaavaa työntekijää – ei hoitajaa, lääkäriä eikä sosiaalityöntekijää.
Lähiesihenkilöt huolehtivat asiakas- ja potilastyön sujuvuudesta ja tukevat henkilöstöä työssään. Hyvällä johtamisella luodaan työilmapiiri, joka auttaa työntekijöitä viihtymään työssään ja tekee alueestamme houkuttelevan työnantajan. Jos pystymme hyvän johtamisen avulla turvaamaan riittävän sote-alan ammattilaisten määrän ja siten vähentämään alan työkuormaa, syntyy positiivisuuden kehä. Tämä on valtuustoryhmämme tavoite.
Kokoomuksen ja KD:n aluevaltuustoryhmä