Itä-Uusimaa: Henkilöstö on hyvinvointialueen tärkein resurssi
Hyvinvointialueen tärkein resurssi on osaava ja hyvinvoiva henkilöstö
Kun Itä-Uudenmaan hyvinvointialue aloittaa vuoden 2023 alussa virallisesti toimintansa, sen koko toimivuus ja luotettavuus lepäävät osaavien työntekijöiden varassa. Työhyvinvointi lähtee arkipäivästä – ei niinkään jostain yksittäisestä tapahtumasta tai juhlasta. Se on koko organisaation toimintakulttuurista kiinni. Ylimmän johdon tulee muistaa, että jokainen työntekijä on tärkeä palveluiden tuottamisessa – niin lääkärit, sairaanhoitajat, lähihoitajat, sosiaalityöntekijät kuin laitoshuoltajat.
Se, miten organisaatio kohtelee työtekijöitään, heijastuu jokaiseen potilaaseen ja vaikuttaa merkittävällä tavalla työvoiman saatavuuteen. Puskaradio toimii tässä suhteessa hyvin tehokkaasti.
Henkilöstö tarvitsee tuekseen luotettavan ja johdonmukaisen tietojärjestelmän sekä kattavan koulutuksen siihen. Organisaation toimintakulttuurin pitää olla keskusteleva ja tasa-arvoinen, kuitenkin niin, että jokainen tietää ja kantaa vastuunsa omasta osa-alueestaan ja pystyy tekemään järkeviä ja rakentavia päätöksiä.
On aivan selvää, että talouden tasapainottaminen tulee vastaan jo heti hyvinvointialueiden aloittaessa toimintansa. Tässä tilanteessa ei ole järkevää säästää hoitohenkilökunnasta tai lääkäreistä. Tuo säästö menettää helposti merkityksensä silloin, kun vaikeissa tilanteissa työnantaja turvautuu vuokratyöfirmojen palveluihin, jotka tulevat usein hyvin kalliiksi. Niistä ulospääsy onkin sitten jo haastavampaa. Samoin on lääkäreitten suhteen: on todella arvokasta, jos pystytään rekrytoimaan mahdollisimman monta virkalääkäriä vuokralääkäreitten sijaan. Tämä tuo paitsi jatkuvuutta ja luotettavuutta potilaiden hoitoon, niin myös säästöjä varsinkin pitkällä tähtäimellä.
Oikeisiin asioihin keskittyvä johtaminen ja hyvä keskusteluilmapiiri organisaatiossa sekä vertikaalisesti että horisontaalisesti on tärkeää. Näin jokainen voi tuoda oman osaamisensa esiin ja hyödyttää siten koko organisaatiota. Henkilökunta arvostaa sitä, että voi vaikuttaa omaan työhönsä ja työaikoihinsa. Tämä lisää työmotivaatiota ja työssä jaksamista. Jokaisella on myös yksityinen elämä ja sen tuomat haasteet. Kun työntekijä voi mahdollisimman hyvin sovittaa erilaiset roolinsa yhteen, hän myös voi hyvin. Tämä puolestaan vähentää sairauspoissaoloja ja siten vaikuttaa suoraan palveluiden laatuun ja myös talouteen.
Kaiken kaikkiaan Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen rakentaminen on sujunut hyvässä hengessä ainakin täällä kokoomuksen aluevaltuutettujen keskuudessa. Keskustelu ryhmässämme on asiallista ja asiantuntevaa. Ryhmän jäsenillä on monenlaista osaamista ja kokemusta. Tämä tekee työskentelystä mielekästä ja rakentavaa.
Jyrki Loijas, Pukkila
Kirjoittaja on Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen varavaltuutettu.