Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen budjetti hyväksyttiin – Kolme keskeistä nostoa
Ensi vuoden alussa vastuu sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluissa siirtyy kunnilta hyvinvointialueiden vastuulle. Tiukalla aikataululla valmisteltu siirtymää koskettaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella 4800 työntekijää, 400 palvelupistettä ja 275 000 asukkaan palveluita.
Tiistaina hyväksytyn hyvinvointialueen ensi vuoden budjetin ydinajatus onkin turvallisen siirtymisen turvaaminen ensi vuonna: asiakkaat saavat tarvitsemansa palvelut, asiakasmaksut säilyvät pääpiirteissään ennallaan, henkilökunnan palkanmaksu varmistetaan ja palveluita täydentävien järjestöjen rahoitus turvataan.
Hyvinvointialueen ensi vuoden budjettiin voi tutustua kokonaisuutena täällä. Budjetti kattaa kaikki toimialat ja kaikki palvelut, mutta laajasta kokonaisuudesta on poimittu alle kolme keskeistä nostoa.
- Henkilöstön saatavuus turvataan
Henkilöstön saatavuus ja pysyvyys ovat hyvinvointialueen suurin haaste. Hyvinvointialueen aloittaessa alueella on yli 300 avoinna olevaa tehtävää. Talousarvion ja strategian keskeinen painopiste on henkilöstön saatavuuden, pysyvyyden ja hyvinvoinnin turvaaminen. Tähän panostetaan mm. kohdennettujen palkka- ja palkitsemisohjelmien kautta sekä toimialoilla olevaa tukihenkilöstöä vahvistamalla. Lisäksi työpaikkatasolle tuodaan enemmän joustoa henkilöstön palkkaukseen varattujen määrärahojen käyttöön, jotta avoimista tehtävistä syntyvä taloudellinen liikkumavaara voidaan hyödyntää esimerkiksi henkilöstön saatavuuden parantamiseen.
- Apotin ongelmiin puututaan
Apottiin liittyvät kankeudet aiheuttavat monelle arkityössä harmaita hiuksia, ja siksi järjestelmän ongelmien ratkominen on keskeistä henkilöstön tyytyväisyyden ja pysyvyyden parantamiseksi. Ensi vuonna kehittämisen painopisteenä on käytettävyys ja tiedossa olevien ongelmien korjaaminen henkilöstöä kuunnellen. Hyvinvointialue myös selvittää edellytykset tarvittaessa luopua Apotista tilanteessa, jossa riittäviä korjauksia ei onnistuta toteuttamaan.
- Fiksuinta tuotantotapaa arvioidaan jatkuvasti
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella otetaan käyttöön ensi vuonna kaikessa palvelutuotannossa käyttöön tuotantotapa-analyysi palvelujen kehittämiseksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hyvinvointialue arvioi jatkuvasti sekä laadun että taloudellisuuden näkökulmasta fiksuinta tapaa toteuttaa palvelut
Syksyllä astuu voimaan uusi hoitotakuu, joka velvoittaa alkuvaiheessa kiireettömän ajan saamista 14 vuorokauden sisään palvelutarpeen arvioinnista. Kokoomus jättikin aiheesta budjetin yhteyteen erillisen lausuman, jonka mukaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen tulisi hoitotakuun velvoitteiden turvaamiseksi, henkilöstön saatavuusongelmien helpottamiseksi ja terveyskeskusjonojen lyhentämiseksi tarkastella yhtenä ratkaisuna ostopalveluiden lisäämistä terveyspalveluissa. Tarkastelun tulisi kattaa sekä kokonaisvaltaisen terveysasemapalvelun hankinnan yksityiseltä palveluntuottajalta että palveluseteleiden laajentamisen ja kehittämisen.
Sakari Rokkanen
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen valtuutettu