Lastensuojelun ja koulujen välistä yhteistyötä tulee vahvistaa
Jokaisella lapsella on oikeus koulutukseen. Koulutuksen merkitys on nähty niin tärkeänä, että kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa, lapsen oikeuksien sopimuksessa ja kansallisessa lainsäädännössä on turvattu jokaisen oikeus koulutukseen.
Oikeus koulutukseen kuluu yhtä lailla kodin ulkopuolelle sijoitetuille lapsille ja nuorille kuin kotona asuvillekin. Tämä ei kuitenkaan ole aina ollut selvää ja tästä syystä lastensuojelulakia haluttiin muuttaa. Vuonna 2020 voimaan tulleen uudistetun lastensuojelulain tavoitteena oli vahvistaa sijaishuollossa olevien lasten perusoikeuksia. Lakiin tuli merkittävä lisäys lapsen sivistyksellisistä oikeuksista eli lapsen oikeudesta varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen sijaishuollon aikana.
Koulun, lastensuojelun ja sijaishuollon välisellä yhteistyöllä lasta voidaan auttaa parhaalla mahdollisella tavalla. Toimivan ja tiiviin yhteistyön avulla on mahdollista rakentaa lapselle mahdollisimman hyvä koulupolku. Yhteistyön toteutuminen edellyttää kuitenkin aikaa, yhtenevät käytännöt ja toimintatavat sekä sen, että tieto kulkee. Yhteistyön toimivuus ei saisi olla sidottu yksittäisiin henkilöihin ja heidän motivaatioonsa auttaa lasta.
Olipa tilanne mikä tahansa, tulisi sitä tarkastella aina kunkin lapsen henkilökohtaisesta tilanteesta käsin. On tärkeää huomioida juuri kyseessä olevan lapsen tarpeet ja etu sekä lapsen oma mielipide. Sijoitettavien lasten tai nuorten elämäntilanteet voivat olla hyvinkin erilaisia ja sitoutuminen koulunkäyntiin vaihdella. Jotkut eivät ole käyneet koulua useaan vuoteen, joillekin koulu taas voi olla ainut pysyvä ja turvallinen paikka. Monesti lapsilla on myös tarve koulunkäynnin tukeen. Tiedonkulkua pitäisi parantaa, jotta tiedettäisiin paremmin, esimerkiksi millaista oppimisen tukea lapsi tarvitsee.
Sijoitetuilla lapsilla on kohonnut riski mm. peruskoulun keskeyttämiseen, ilman ammattia jäämiseen, työttömyyteen, riippuvuuksiin sekä psyykkiseen ja fyysisiin sairauksiin. Riskikehitystä voidaan tutkitusti ehkäistä ja koulutus onkin yksi tärkeä suojaava tekijä. Pidän tärkeänä, että sijaishuollossa olevien lasten oikeuksien toteutumisesta huolehditaan niin sijoitusta valmisteltaessa kuin sen aikana. Sujuvalla ja toimivalla yhteistyöllä on mahdollista varmistaa lapsen kasvu ja hyvinvointi sekä varmistaa, että myös sijaishuollossa oleva nuori suorittaa perusopetuslain mukaisen peruskoulun oppimäärän sekä toisen asteen tutkinnon. Kuntien ja hyvinvointialueiden on huolehdittava, että yhteistyötä varten on olemassa toimivat käytänteet ja mallit. Tiedonkulun esteet tulee purkaa lainsäädännöllä.
Ira Hietanen-Tanskanen
Aluevaltuutettu
Kansanedustajaehdokas