Rakennammeko tulevaisuuttamme uskon vai tosiasioiden varaan?
Sosiaalidemokraatit ovat ahkerasti hakeneet syntipukkeja ja maalailleet tulevaisuuden kuvia leikkauksien täyttämästä Suomesta, jos kokoomus ja oikeisto voittaa tulevat vaalit. Ehkä tämä kertoo kuitenkin enemmän vasemmiston hermostumisesta ja vallan menetyksen pelosta. Suomen kansa ansaitsee parempaa kuin nyt mennyt hallituskausi on tarjonnut kansalaisille.
SDP:n ongelma liittyy siihen, että talouspoliittinen ohjelma perustuu uskoon, olettamuksiin ja toiveisiin. Toivotaan talouskasvua ja tähän toivoon perustetaan koko ohjelma. Kokoomuksen ohjelma perustuu tarkasti määriteltyihin faktoihin, jotka saattavat olla epämieluisaa luettavaa, koska moniin näistä asioista on myös reagoitava korjaavalla tavalla. Tätä tosiasiaa vasemmisto ja vasemmistolaistunut vihreät eivät ole halunneet nähdä. Kokoomusta syytetään leikkauksien ajamisesta. Ei ole salaisuus, että leikkauksia, joita vasemmisto kutsuu sopeutuksiksi omissa ohjelmissaan, tarvitaan tulevalla hallituskaudella. Suurin syy näihin leikkauksiin on nykyisen hallituksen toimet, joilla velkaa on kasvatettu ilman, että mistään olisi pystytty tinkimään. Poikkeukselliset ajat ovat koetelleet Suomea, mutta missään tapauksessa pelkästään niiden taakse ei voida piiloutua velkakehityksen suhteen.
Sosiaalidemokraattien keinot velkasuhteen kasvun pysäyttämiseen ja julkisen velan supistamista 60 % suhteessa bruttokansantuotteeseen 2030-luvulla ovat toki hyviä ja kannatettavia, mutta konkreettiset keinot ovat olemattomia. Lanseeratut ”tulevaisuusinvestoinnit” pitävät sisällään panostuksia mm. peruskouluun ja innovaatiotoimintaan, mutta väitteet niiden ensi vaalikaudelle tuomiin 2,5–4 miljardin euron säästöihin ovat epärealistisia. Se on enemmän epätoivoinen yritys kieltäytyä julkisen talouden sopeutuksista ja jatkaa velkaantumista samalla vauhdilla kuin nykyinen hallitus on tehnyt koko vaalikauden. On kestämätöntä, että valtion tuloista yhä suurempi osa menee korkomenoihin kasvavan velkataakan takia. Sosiaalidemokraatit muistavat mainita hallituskaudella tapahtuneen työllisyysasteen nousun. Se on hyvä asia, mutta tarkemmin analysoituna työn määrä ja työtunnit eivät ole lisääntyneet. Työllisten määrä on kasvanut, mutta suuri osa työllistyneistä ja työssäkäyvistä ovat osa-aikaisia työntekijöitä, jolloin syntyy tilastoharha työllisyyskehityksen paranemisesta.
Sosiaalidemokraatit haluavat oikeudenmukaista talouden tasapainottamista. Todellisuudessa ohjelma kieltää valtiontalouden ongelmat ja siirtää ongelmia jälleen eteenpäin tulevaisuuteen. Viime kädessä tämä tarkoittaa heikompiosaisten elämän kurjistamista. Kokoomus on lopulta enemmän työväenpuolue kuin mikään muu puolue poliittisen kentän vasemmalta puolelta, jonne kuuluu myös vihreät. Työväenpuolue se on siksi, koska kokoomuksen ohjelma on vakuuttavin esitys siitä, millä hyvinvointivaltiomme saadaan pelastettua. Kokoomus haluaa tukea työväestöä luomalla työtä ja tukea yritystoimintaa ilman, että niitä keinotekoisesti tehdään valtion tuella. Vaikka hyvinvointivaltion pelastaminen tarkoittaa myös kipeitä päätöksiä, perustuu se kuitenkin tosiasioihin siinä määrin, kun asioita voidaan realistisesti ennustaa, toisin kuin vasemmiston ja vihreiden luomat pilvilinnat. Pilvilinnat ovat kauniita, mutta ne kuuluvat enemmän kauniiseen kesäpäivään kuin vakavasti otettavaan politiikkaan.
Kokoomuksen keskeinen tavoite on tukea yrittäjyyttä, sillä sitä kautta syntyy Suomeen työpaikkoja, jotka aidosti tuovat maahan vaurautta ja hyvinvointia toisin kuin vasemmistohallituksen valtion subventiolla luomat tilapäistyöpaikat. Työ- ja elinkeinoministeriön työolobarometri osoittaa kerta toisensa jälkeen, että yrittäjä on hyvä työnantaja.
Luottamuksellisuus, avoimuus ja tasapuolisuus toteutuu parhaiten pienissä yrityksissä. Paikallisen sopimisen edistämisellä voitaisiin edelleen luoda edellytyksiä entistä paremmalle talouskasvulle ja työpaikkojen synnylle.
Kokoomus haluaa panostaa koulutukseen, pitää sote-menot kurissa, kasvattaa hiilinieluja ja edistää vihreää siirtymää, tukea innovaatiokehitystä sekä kannustaa työntekoon ja yritteliäisyyteen. Ne ovat tavoitteita, jotka tuovat hyvinvointia koko yhteiskuntaan – ja kaikille ihmisille tulotasosta riippumatta. Jos haluamme pysyä pohjoismaisena hyvinvointivaltiona, niin tällä tiellä siellä varmimmin pysytään. Ja siihen me myös pystymme.
Timo Kallio
Eduskuntavaaliehdokas