Miten saada terveydenhuollon palvelut riittämään kaikille?
Suomessa terveydenhuolto on ylikuormittunut. Henkilökuntaa on liian vähän joka paikassa. Töitä on liikaa joka paikassa. Työtekijät väsyvät hallitsemattomaan työmäärään ja jatkuvaan kiireeseen.
Terveydenhuollon palveluiden turvaamiseksi on viime vuosina työpaikoilla tiivistetty työtahtia, poistettu hukkaa ja siirrytty hoitamaan etänä. Hoitoprosesseista on viilattu minuutteja pois ja työntekijän päivät on minuuttiaikataulutettu täyteen työtä.
Terveydenhuollossa hukutaan töihin. Mitkään terveydenhuollon palvelut eivät ikinä tule riittämään tätä menoa. Meidän on pakko alkaa hoitamaan sairauksien lisäksi sairauksien syitä. Meidän on pakko lisätä sairauksien ennaltaehkäisyä sekä lisätä ihmisten hyvinvointia ja osaamista oman hyvinvoinnin ylläpitoon.
Ennaltaehkäisyn lisäksi järkevää terveydenhuoltoa on varhainen puuttuminen. Puututaan oireisiin ja ihmisen pahoinvointiin heti, eikä kuukausien kuluttua. Pitkittyneet ongelmat ovat monimutkaisia ja hankalasti hoidettavia. Ihmisen ongelmien hoito alkaa perusterveydenhuollosta. Ihmisen pitää saada hoitoa heti kun sen tarve on. Mitä varhaisemmin ongelmat hoidetaan kuntoon, sitä kevyemmillä hoidoilla, vähemmillä inhimillisillä kärsimyksillä ja taloudellisilla kustannuksilla selvitään.
Terveelliset elämäntavat kuten säännöllinen arkiruokailu, riittävä uni ja päivittäinen liikunta, ennaltaehkäisevät sairauksia ja lisäävät ihmisen hyvinvointia. Yhteiskunnan muutokset ja poikkeustilanteet kuormittavat ihmisiä. Viime vuosina pandemia ja Ukrainan sota ovat vaikuttaneet kaikkiin ihmisiin. Psyykkistä oireilua lisäävät nyky-yhteiskunnan ilmiöt kuten päivittäinen runsas ruutuaika, arkiliikunnan vähäisyys, some- kulttuurin lieveilmiöt, työelämän tiukkenevat vaatimukset sekä arkielämän tehokkuuden ja suorittamisen vaatimukset.
Tarvitaan yhteiskunnallista keskustelua arvoista, siitä mikä on riittävää. Kaiken tehostaminen on mennyt liiallisuuksiin. Yksi parhaista saamistani neuvoista on, että 80% riittää ja yleensä riittääkin.
Terveydenhuollon professorina Helsingin yliopistossa toimiva Kristiina Patja kirjoitti 13.3.23 Helsingin yliopiston verkkosivulla: ”Terveyden edistäminen tapahtuu arjessa. Terveys muotoutuu siinä elinympäristössä ja yhteiskunnassa, johon ihminen syntyy, jossa hän kasvaa, elää, vanhenee, käy koulunsa, tekee työnsä. – On yhteiskunnan tehtävä luoda ja vahvistaa ympäristöjä, joissa ihmiset voivat tehdä itsensä kannalta parempia, terveellisiä valintoja.”
Politiikassa tehdään päätöksiä ja arvovalintoja ihmisen arkeen liittyen. Päätöksenteossa pitää ottaa aina huomioon päätöksen vaikutukset ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin. Tehdään politiikkaa, joka lisää hyvinvointia ja ennaltaehkäisee pahoinvointia.
Marja Ahava
Yleislääkäri
Kansanedustajaehdokas