Psyykkisen hoidon surkea saatavuus tulee korjata
Mielenterveys asiakkaat tarvitsevat erikoistuneen kaistan terveydenhuollossa välttyäkseen pitkältä jonotukselta ja vähättelevältä kohtelulta. Palvelusta tulee näin asiakkaalle inhimillisempää. Mielenterveyspalveluja tulee jäsentää monitasoisemmiksi- ja ammatilliseksi. Niissä tulee korostua ennaltaehkäisy ja oikea-aikaisuus, kuten muissakin terveydenhuollon palveluissa. Tarvitsemme päiväsairaalaa, intervallihoitoa, kuntoutusosastoja ja kotiin saapuvaa mielenterveysambulanssia.
Päivystys pelottaa mielenterveysasiakkaita
Päivystys on pelottava paikka, kun ihminen on masentunut tai hänellä on esim. pelkotiloja. Psykiatrinen potilas tarvitsee hädässään turvallisuuden tunnetta ja läsnäoloa, jota ei voi juurikaan tuntea päivystyksessä, joka horjuttaa vointia entisestään. Päivystävä lääkäri määrää usein rauhoittavia lääkkeitä, vaikka ne pitäisi monen kohdalla arvioida osastojaksolla. Silti niitä määrätään ja vaikeaoireinenkin asiakas lähetetään kotiin, jonne häntä ei saisi jättää ilman saattajaa. Tarvitsemme lisää paikkoja suljetuille osastoille sekä lisäresursseja avohoitoon, josta tulisi voida tehdä kotikäyntejä, etteivät mielenterveyspotilaiden tarvitsisi lähteä akuuttiin päivystykseen romahtaneen vointinsa kanssa.
Kun ääni päässä käskee viiltelemään/satuttamaan tai jopa tappamaan itsensä, miten häntä voidaan auttaa?
”Uppoudun niin syvälle, etten enää kykene pyytämään apua. On kuin taistelu suossa mahdotonta vastaan. Ei ole mitään keinoja, neuvoja, mikään ei oikeastaan helpota sun oloa. Sekin helpottaisi, jos tietäisi, että apua on ton ajan päässä.”
Pahoinvoinnin juurisyihin on puututtava: kaikki resurssit käyttöön
Hyvinvointialueiden tulee ottaa käyttöön myös yksityiset psykoterapia- ja psykologiyritykset. Palvelusetelit ja maksusitoumukset ovat erinomaisia välineitä, jolla hoitoon pääsyä voi nopeuttaa.
Turvallisuuden kokemuksen tunne tulisi olla perusoikeus jokaiselle kasvavalle lapselle ja nuorelle, ja päättäjien ykköstavoite palveluita suunnitellessa. Lapsuuden ajan kokemus turvasta muovaa ratkaisevalla tavalla kehittyvää hermostoa ja vaikuttaa ihmisen terveyteen ja toimintakykyyn kaikilla elämän alueilla koko elämän ajan.
Asiakkaan oloon apua välittömästi fysioterapeutin kosketuksella
Tunteita pitää käsitellä myös kehon tasolla. Joidenkin kanava on keho, kaikki ei löydä sanoja. Keho pitää saada toimimaan luontevasti ja mielenterveysasiakas käyttämään kehoaan, jotta se toimisi. Jos ei ole kontaktia kehoon ja mieleen, ei ole kontaktia ympärillä olevaan tilaan ja aikaan, on pihalla. Ihmisellä on jokin lukko. Kehoturva pitää löytää. Tunteet tunnetaan kehossa. Fysioterapialla voidaan saada valmiuksia työskennellä psykologin tai psykiatrin kanssa, kun sanoja ei löydy tai ne eivät riitä. Fysioterapian erikoiskoulutuksena on psykofyysinen fysioterapia. Tämäkin osaaminen voitaisiin hyödyntää mielenterveystyössä.
Työvoimapulaa tulee taklata useilla konsteilla. Suomen tulee panostaa edelleen koulutukseen ja lisätä aloituspaikkoja terveydenhuoltoon. Erityisesti psykologien aloituspaikkoja tulee lisätä. Sinne on paljon hakijoita, mutta opiskelemaan pääsee vain murto-osa hakijoista.
Mielenterveyden kulut 11 miljardia/ vuosi
Mielenterveysongelmat maksavat Suomelle 11 miljardia euroa joka vuosi muun muassa sairauslomapäivinä ja työkyvyttömyyseläkkeinä. Tehokkaalla hoitoonohjauksella saadaan nopeasti isoja säästöjä ja pelastetaan monta ihmistä takaisin työelämään.
Terhi Enjala
Fysioterapia- ja kuntoutusyrittäjä, psykofyysinen fysioterapeutti ja osteopaatti
Alue- ja kaupunginvaltuutettu