Vantaa-Kerava: Uudenmaan erillisratkaisu edellyttää meiltä enemmän
Erikoissairaanhoidon palvelut voidaan turvata asukkaille vain, jos yhteistyö HUSin ja hyvinvointialueiden toimii. Uudenmaan erillisratkaisu on tuonut mukanaan täysin uuden tavan toimia. Se tuo mukanaan haasteita, mutta myös mahdollisuuksia.
Samaan aikaan hyvinvointialueen kestävä talous täytyy pitää hallinnassa. Uusi rahoitusmalli muuttaa HUSin roolia suhteessa hyvinvointialueisiin, kun aiempi kustannusperusteinen rahoitus korvattiin raamibudjetilla. Yhden köyden vetäminen vaatii vahvaa vuoropuhelua HUSin ja hyvinvointialueiden välillä. Uuden mallin organisointi on toimeenpantava taitavasti onnistuneen taloudenpidon varmistamiseksi. Tämän merkitystä haluan alleviivata.
Hyvinvointialueet ja HUS ovat keskinäisriippuvaisia. Tämä tarkoittaa sitä, että meidän täytyy aidosti pystyä johtamaan kokonaisuutta yhdessä. On ensiarvoisen tärkeää, että HUS-yhtymähallituksen kokouksissa on Uudenmaan hyvinvointialueiden aluehallituksen puheenjohtajilla ja hyvinvointialuejohtajilla läsnäolo- ja puheoikeus. Olen itse istunut kaikissa kokouksissa, ja hyöty on ilmiselvää – pysymme kartalla, missä mennään ja tuomme hyvinvointialueiden näkökulman päätöksentekoon. Olemme myös perustaneet yhteistyöryhmiä, joissa eri kokoonpanoilla keskustelemme yhdessä kannoistamme tulossa oleviin päätöksiin ja linjauksiin.
HUSin leikkauslista viime syksyltä oli osoitus siitä, ettei yhteinen johtaminen vielä toimi riittävästi. Useat palveluihin liittyvistä ongelmista ovat kuitenkin yhteisiä sekä perus- että erikoistasolla. Päivystysten ruuhkautuminen ja vanhuspalvelujen (esim. vuodeosasto ja hoiva) riittämättömyys ovat yhdessä ratkaistavia merkittäviä haasteita.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ja Peijaksen sairaalan yhteentoimivuus, yhteistyö ja ongelmien ratkaiseminen täällä paikallistasolla muodostaa perustan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hyvälle sairaanhoidolle.
Vastaavasti kunkin Uudenmaan alueen terveydenhuollon ongelmat tulee ratkaista paikallisesti. Meillä Vantaan ja Keravan alueella se tarkoittaa yhteistyötä myös oman alueen sisällä. Peijaksen sairaalan ja alueen oman sairaalan välinen yhteistyö on kriittinen menestystekijä terveyspalvelujen turvaamisessa. Esim. avosairaanhoidon perustason kiirevastaanoton ja päivystyksen toiminta on suunniteltava yhdessä.
Väestön ikääntyessä on selvää, että Peijaksen sairaalassa tarvitaan perustason vuodeosastokapasiteettia lisää. Tämä tulee vaatimaan myös erikoissairaanhoidon vuodepaikkojen käyttötarkoituksen tarkastelua ja uudelleenjärjestelyjä yhdessä hyvinvointialueen kanssa. Peijaksen sairaalan ja meidän terveydenhuollon johdon on tehokkainta ratkaista ongelmat suoraan täällä.
Maarit Raja-Aho
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluehallituksen puheenjohtaja