Uusilla terapiamuodoilla kohti terapiatakuuta
Terapiatakuun tavoitteena on taata terapiaan pääsy neljän viikon kuluessa hoidon tarpeen arvioinnista. Tällä hetkellä terveydenhuoltolaissa ei ole säädetty psykoterapiaan pääsylle lainkaan hoitotakuuta. Myöskään Marinin hallitus ei halunnut kirjata terapiatakuuta terveydenhuoltolakiin, vaikka sille on ilmeinen tarve.
Suomessa yleisin työkyvyttömyyseläkkeen syy on mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt. Vuonna 2021 työkyvyttömyyseläkkeelle jäi yhteensä 17 500 henkilöä (Eläketurvakeskus). Terapiatakuun yhtenä vaikuttavuuden mittarina voitaisiinkin pitää mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöiden seurauksena eläkkeelle jäävien henkilöiden määrän kehitystä hyvinvointialueilla, joissa terapiatakuuta aletaan toteuttamaan.
Perusterveydenhuollossa hoidon painopistettä on siirrettävä varhaisempaan vaiheeseen, jotta potilas ei lopulta ohjautuisi lainkaan raskaimpien ja pidempiaikaisten palvelujen piiriin. Tämän tulee olla tavoitteena myös mielenterveyspalveluissa. Puutteet perustason palveluissa näkyvät erityisesti lasten- ja nuorten yliedustettuna potilasmääränä psykiatrisessa erikoisairaanhoidossa. Myös lasten ja perheiden varhainen tuki tulee ottaa erityisen tarkastelun alle, sillä lasten- ja nuorten psykiatrisen erikoissairaanhoidon potilasmäärä on saatava kääntymään laskuun.
Terapiatakuun ratkaisuiksi on pohdittu lyhytpsykoterapian, ryhmäpsykoterapian, perheterapian ja verkkoterapian tarjoamista osana perusterveydenhuollon mielenterveyspalveluja. Potilaiden tarpeet ovat erilaisia ja vaikuttavinta on kyetä tarjoamaan potilaalle juuri hänen tarvitsemansa hoitomuoto. Tällä hetkellä Kelan korvaamaan psykoterapiaan voi joutua odottamaan pitkään, eikä lyhyitä psykososiaalisia hoitomuotoja ole tarjolla riittävästi. On tärkeää, että erityisen pitkien psykoterapia hoitojen vaikuttavuutta tarkastellaan kriittisesti, jotta psykoterapiasta hoitomuotona pystyttäisiin saamaan mahdollisimman paljon apua mahdollisimman monelle potilaalle. Psykoterapiaa tulisi pystyä tarjoamaan hoitotakuun sisällä jokaiselle potilaalle, joka hyötyy kyseisestä hoitomuodosta.
Andeliina Cieslak
Kirjoittaja on kokoomuksen aluevaltuutettu Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella