Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen yhteistyö Hus-yhtymän kanssa
Erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon saumaton yhteistyö on lähtökohta terveydenhuollon kokonaisuuden laadukkaalle ja kustannustehokkaalle toiminnalle. Palvelukokonaisuuksien ja -ketjujen yhteensovittaminen, hyvät konsultaatiomahdollisuudet ja sujuva tiedon siirtyminen auttavat vähentämään päällekkäisyyttä ja turvaavat hoidon jatkuvuutta.
Esimerkiksi potilaan jonottaessa erikoissairaanhoitoon lähettävä yksikkö voisi hyödyntää erikoissairaanhoidon toimintaohjeita jo ennen varsinaista erikoissairaanhoidon hoitojakson alkua. Näin potilaan mahdollisimman hyvä esitutkimus olisi osittain jo tehtynä. Kun potilas siirtyy erikoissairaanhoidosta takaisin perusterveydenhuoltoon, on toimintaohjeiden merkitys vähintäänkin yhtä tärkeää.
Sote-uudistuksen ja HUS-yhtymän organisaatiomuutoksen myötä Hyvinkään sairaanhoitoalue lakkasi ja tilalle tulivat eri hyvinvointialueita yhdistävät tulosalueet. Erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon rajapintaa tulisi kuitenkin yhä enemmän rakentaa limittyväksi yhdyspinnaksi paikalliset erityispiirteet tuntien.
Palvelujen liiallinen eriytyminen ei ole kokonaisuuden kannalta järkevää. Palveluita ei myöskään tulisi keskittää liikaa, koska silloin kadotetaan pitkien potilassuhteiden tuoma hyöty ja ylläpidetään vääränlaista kysyntää. Perusterveydenhuollossa tulisi olla sellaiset resurssit, että kiireettömien hoitojen lisäksi voidaan antaa oikea-aikaisesti kiireellistä hoitoa. Hyvänä toimintamallina tästä voisi mainita kotisairaalatoiminnan.
Hyvinkään sairaalan palvelutuotantoon ja toiminnan kustannuksiin vaikuttivat vuonna 2022 erityisesti henkilökuntavaje sekä remontit ja väistöt. Rekrytointivaikeuksien vuoksi jouduttiin turvautumaan vuokratyövoiman käyttöön, vaikka tavoitteena oli siitä luopuminen.
Potilaan siirtyminen jatkohoitoon sairaalahoitojakson päätteeksi tai päivystyskäynnin jälkeen tulisi olla mahdollisimman viivytyksetöntä. Näin rotaatio eri toimintayksiköiden välillä pysyy yllä, hoitojonot eivät kasva ja uusien potilaiden hoitoon pääseminen mahdollistuu. Tähän pääseminen vaatii erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteistyötä ja työnjaon uudistamista.
Hyvinkään sairaalassa toimii monipuolisesti eri erikoisalojen poliklinikoita ja osastoja sekä ympärivuorokautinen päivystys, jonka kautta soveltuvin osin osa potilaista on hoidettu etäpäivystyksenä. Vuonna 2019 Hyvinkään sairaalaan avattiin kymmenen uutta leikkaussalia ja uudet heräämötilat. Sairaalaa kehitetään jatkuvasti ja määrätietoisesti.
Inka Utriainen
Kirjoittaja on erikoislääkärinä työskentelevä aluevaltuutettu ja HUS:n lähipalvelu- ja integraatiolautakunnan jäsen