Sanat luovat todellisuutta
Olen jo pitkään miettinyt syytä siihen, miksi lapset ja nuoret ovat julmia toisilleen niin internetissä kuin reaalimaailmassakin. Yksi tähän merkittävästi vaikuttava tekijä on meidän aikuisten tapa toimia niin sosiaalisessa mediassa, mielipidekirjoituksissa, poliittisissa puheissa kuin arkisissa kohtaamisissakin. Karrikoidusti sanottuna tuntuu, että monen kohdalla todellisuutta on, että jos vain saisi nolattua jonkun, olisi itsellään parempi mieli ja kokisi sitä olevansa parempi ihminen.
Ihmisten sanallinen julmuus on vakava ongelma, joka vaatii välitöntä puuttumista. Sanat voivat olla teräviä kuin veitsi, sattuen syvemmälle kuin fyysinen kipu. Tahallinen loukkaaminen niin somessa kuin mielipidekirjoituksissakin on henkistä väkivaltaa, joka jättää pysyviä arpia. Käyttäkäämme siis sanoja rakentavasti ja empaattisesti!
Aikuiset unohtavat usein, että meidän esimerkillämme on lapsille ja nuorille suuri merkitys. Meidän käytöksemme heijastuu heihin syvälle, vielä tiedostamattomalla tasolla. Nuoret oppivat meiltä, miten ilmaista itseään ja kohdata toiset. Jos haluamme terveen ja toisia kunnioittavan yhteiskunnan, on meidän toimittava sen mukaisesti. On aika herätä ja tiedostaa vastuumme.
Politiikassa olemme usein eri mieltä, mutta useimmiten meillä on kuitenkin yhteinen tavoite: paremman yhteiskunnan rakentaminen. On tärkeää ja asioita eteenpäin vievää arvostaa ihmisten oikeutta omiin mielipiteisiin.
Rakentava keskustelu ja eri näkökulmien kuunteleminen ovat demokratian kulmakiviä. Nuorille on tärkeää näyttää, että politiikka on muutakin kuin kiistelyä. Se on yhteistyötä ja kompromisseja.
Ymmärrämmekö me aikuiset aidosti sen, mikä valta sanoilla on ja sen, että valta tuo mukanaan myös vastuun?
Marja Suomela
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluevaltuutettu
Kolumni on julkaistu kesäkuussa ilmestyneessä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen Kokoomuksen aluevaltuustoryhmän Hyvinvoinnin asialla -lehdessä.