Keski-Uusimaa: Ryhmäpuheenvuoro osavuosikatsaukseen
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut, viranhaltijat ja muut kokousta seuraavat
Huolimatta talouden tasapainottamistoimenpiteistä hyvinvointialueemme talousennuste kuluvalle vuodelle heikkeni ensimmäisellä puolivuotisjaksolla. Kesäkuun toteutuman perusteella laaditun tilinpäätösennusteen mukaan toimintakate toteutuu n. 28,2 Me talousarviota heikompana. Oman palvelutuotannon ylitys on n. 17,6 Me ja erikoissairaanhoidon ylitys n. 10,6 Me. Onneksi sentään pelastustoimen toimintakatteen ennustetaan toteutuvan talousarvion mukaisesti. Taloudelliset haasteet ovat merkittävät. Monilla muilla hyvinvointialueella menee taloudellisesti vielä huonommin.
Kokoomuksen aluevaltuustoryhmä on huolissaan merkittävästä alijäämän kasvusta, mutta osavuosikatsausta lukiessamme teimme kuitenkin useita positiivisia havaintoja hyvinvointialueen toiminnassa. Muutamia näistä haluamme nostaa esiin.
Asiakastyytyväisyyttä mittaava nettosuositteluindeksi (NPS) on kasvanut kuukausittain, ja nousi ensimmäistä kertaa strategiselle tavoitetasolleen (NPS 60) kesän lopuksi. Hienoa!
Henkilöstön saatavuus on parantunut ja lähtövaihtuvuus on pienentynyt. Keusoten oman lyhytaikaisen sijaisvälitysyksikön käyttö on lisääntynyt. Terveyspalveluiden osalta mainitaan, että työvoimavuokrakuluista valtaosa aiheutui hoitajien ja puheterapeuttien vuokratyövoimakustannuksista, jotka olivat n. 1,5 M€ pienemmät edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Psykologien täyttöaste on parantunut. Työelämänlaatuindeksi oli kesäkuussa 58 %. Luku on yllättävän hyvä ottaen huomioon keväällä käydyt yhteistoimintaneuvottelut.
Sairauspoissaoloprosentti kasvoi hieman edellisestä vuodesta ollen 5,1 %. Mielenterveyteen liittyvät syyt ovat merkittäviä työkyvyttömyyden aiheuttajia ja oli ilo huomata, että tähän asiaan on reagoitu. Työterveyshuollossa on otettu loppukeväästä 2024 käyttöön ohjatun omahoidon malli
mielenterveyteen liittyvien haasteiden hoidossa. Hoitoon pääsyn kerrotaan nopeutuvan ja hoitojen vaikuttavuus vahvistuu. Tämä on tärkeää sairaspoissaolojen pitkittymisen ehkäisemiseksi.
Hyvinvointialueellamme terveyspalvelujen yhteydenottoihin vastaaminen on nopeutunut. Palvelulupaus hoidon tarpeen arvioinnin toteutumisesta yhteydenottopäivänä on 6 kk:n vertailujaksoilla noussut 64 %:sta 73 %:n. Vastaanottopalvelujen kiireettömässä lääkärijonossa olevien määrä on vähentynyt 60 % vuoden alusta.
Vastaanottopalveluissa siirrytään loppuvuonna 2024 omatiimitoimintaan, jossa asukkaille on muodostettu hoidollista tarvettaan vastaavat eri ammattilaisista koostuvat tiimit. Omatiimimallin pohjalta tavoitellaan parempaa hoidon jatkuvuutta, häiriökysynnän vähenemistä ja erikoissairaanhoidon kulujen vähenemistä.
Liikkuvan sairaalan toiminta laajenee kuluvan vuoden aikana ja tulee kattamaan vuoden lopulla koko hyvinvointialueen. Liikkuva sairaala tukee ikääntyneiden palveluja ja vähentää näin tarvetta lähettää iäkkäitä potilaita sairaalan päivystykseen ja vähentää myös ensihoidon hälytysten määrää. Säästöä on tästäkin odotettavissa.
Palliatiivisen poliklinikan toiminta siirtyi HUS:lta Keusotelle tammikuussa 2024. Saimmekin lukea tällä viikolla uutisista, että palliatiivinen poliklinikka on saanut Keusoten korkeimman laatupalkinnon toiminnan kehittämisestä. Onnittelut!
Viimeisenä mainintana, mutta ei vähäisempänä. Hus siirtoviivepäivien väheneminen. Potilaiden siirtymisessä erikoissairaanhoidosta Keusoten vuodeosastoille on ollut aiemmin suurta ongelmaa. Nyt tähän on saatu selkeää parannusta. Koko Hus-tasolla siirtoviivepäivien määrä pieneni 76 % edelliseen vuoteen verrattuna. Keusoten osalta siirtoviivepäivät ovat puolittuneet ( 941 – 447 päivää 2023/2024 1-6 ) ja tämä positiivinen kehitys on havaittu myös erikoissairaanhoidon puolella.
Hyvinvointialueille annettu valtion rahoitus on niukkaa. Nykyisen kaltaisella toiminnalla ei pystytä jatkamaan. Muuta keinoa ei ole kuin kehittää toimintaa. Kokoomuksen aluevaltuustoryhmä kiittää viranhaltijoita kattavasta osavuosikatsauksesta ja etenkin katsauksessa ilmenevästä toiminnan kehittämisestä. Tavoitteena tulee olla vaikuttava palvelu oikea-aikaisesti oikeassa paikassa.
Mia Rundgren, aluevaltuutettu