Kokonaisturvallisuuden edistäminen on jokapäiväinen tasa-arvoteko
Tyttöjen päivää vietetään vuosittain 11. lokakuuta. Päivä on tärkeä osoitus siitä, että tytöt saavat ja pystyvät toteuttamaan itseään ja unelmiaan. Tänä vuonna tyttöjen päivän teemana on tytöt konflikteissa.
Liian moni tyttö elää tällä hetkellä tilanteessa, jossa joutuu pelkäämään oman ja läheisten hengen puolesta. Myös puhtaasta ravinnosta, juomavedestä ja vaatteista on pulaa erilaisten kriisien keskellä. Usein juuri tytöt joutuvat ensimmäisenä luopumaan unelmastaan kouluttautua ja parantaa elintasoaan, kun turvallisuustilanne heikkenee tai luonnonkatastrofi iskee. Mullistavat kriisitilanteet myös lisäävät ja pahentavat väkivallan tekoja entisestään, mikä ajaa tytöt erittäin ahtaalle. Pakkoavioliittojen ja seksuaalisten väkivallantekojen määrä nousee rajusti samalla, kun yhteiskunnassa menee muutenkin huonosti.
Suomen rooli tasa-arvon mallimaana tulee säilyttää myös tulevaisuudessa, vaikka täälläkin asiat ovat kaikkea muuta kuin valmiita. Laajat panostukset yhteiskuntarauhan edistämiseen ja koulutukseen sekä tiedon levittäminen ovat keskeisiä asioita, joilla on valtava merkitys tyttöjen turvallisuuden takaamiseen. Mitä laajemmin pystymme keskustelemaan tyttöihin kohdistuvasta syrjinnästä ja väkivallanteoista, sitä paremmin pystymme löytämään näihin haastaviin kysymyksiin konkreettisia ratkaisuja.
”Mitä minä voin tehdä?” on kysymys, jota moni voi miettiä lukiessaan tekstejä tyttöjen hädästä. Siksi haluan rohkaista kaikkia avaamaan keskustelua tyttöjen oikeuksista turvallisuuteen ja oman elämän rakentamiseen. Elämässä pärjääminen ei saa jäädä sukupuolesta tai muista ominaispiirteistä kiinni. Jokapäiväinen turvallisuustyö, esimerkiksi turvallisen ilmapiirin luominen kunnioittavalla keskustelulla, on parasta tasa-arvotyötä, johon jokainen meistä voi osallistua.
Noora Fagerström
Kirjoittaja on yrittäjä ja espoolainen kansanedustaja.