Ehdokaskynä: Ennaltaehkäisevät palvelut ovat väylä pysyvään hyvinvointiin
Hyvinvointialueet ovat kokonaisvaltaisesti vastuussa kansalaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä. Vaikka Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue on kovien säästöpaineiden alla, meillä on yksi sektori, jolla palveluista ei missään nimessä ole järkevää leikata, vaan niihin tulisi panostaa enemmän: ennaltaehkäisevät hyvinvointipalvelut. Ennaltaehkäisevien toimenpiteiden lisääminen osana sosiaali- ja terveyspalvelujamme on välttämätöntä, jos haluamme pitää palvelumme kestävällä tasolla.
Ennaltaehkäisy on tehokas tapa vähentää terveydenhuollon kuormitusta. Panostamalla ennaltaehkäiseviin palveluihin, kuten terveystarkastuksiin, rokotuksiin ja terveellisten elämäntapojen edistämiseen, estämme jo lähtökohtaisesti monien sairauksien kehittymisen. Ihmisten terveyden parantuessa riskit vähenevät samoin kuin sotepalveluiden kuormitus.
Ennaltaehkäisyssä keskeistä on myös koulutus. Tietoisuuden lisääminen terveydestä ja hyvinvoinnista auttaa ihmisiä tekemään parempia valintoja. Hyvinvointialueen tulisi panostaa koulutukseen ja tiedottamiseen eri ikäryhmille, jotta ennaltaehkäisevät toimenpiteet juurtuvat osaksi arkea. Kyse on ennen kaikkea asenneilmapiiristä. Yksilöiden on kannettava itse itsestään vastuuta ja pidettävä itsestään huolta. Tämä vastuunkannon asenne on laajemminkin eduksi entistä terveemmälle ja hyvinvoivalle yhteiskunnalle.
Digitalisaatio tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia tehostaa ennaltaehkäiseviä palveluja ja edistää kansalaisten hyvinvointia. Uudet teknologiat, kuten etäseurantajärjestelmät, digitaaliset terveyssovellukset ja tekoälypohjaiset analytiikkatyökalut mahdollistavat yksilön terveyden seurannan reaaliaikaisesti ja ennakoivasti. Esimerkiksi älylaitteiden avulla voidaan seurata elintapoja, kuten liikuntaa, unta ja ravitsemusta, ja antaa henkilökohtaista palautetta siitä, miten omaa hyvinvointia voi parantaa.
Tämä ei ainoastaan tue ihmisiä ottamaan vastuuta omasta terveydestään, vaan myös auttaa terveydenhuollon ammattilaisia havaitsemaan ongelmia varhaisessa vaiheessa. Lisäksi digitaalisten palveluiden avulla voidaan madaltaa kynnystä hakea apua, jolloin myös syrjäseuduilla asuvat ja riskiryhmiin kuuluvat voivat saada tukea helposti ja kustannustehokkaasti. Digitalisaation hyödyntäminen ennaltaehkäisevissä palveluissa on keskeinen keino luoda kestävä ja saavutettava terveydenhuoltojärjestelmä, joka vastaa tulevaisuuden haasteisiin.
Ennaltaehkäisevien palvelujen vahvistaminen on välttämätöntä, jotta terveydenhuolto säilyy kestävänä ja saavutettavana. Digitalisaatio tarjoaa tehokkaita työkaluja sekä yksilöille että terveydenhuollon ammattilaisille terveyden seurantaan ja varhaisiin toimiin. Kuitenkin yksilön vastuu omasta terveydestään on perusedellytys toimiville ennaltaehkäiseville palveluille. Kun tietoisuus terveellisistä elämäntavoista ja kyvystä seurata omaa terveyttään on korkea, jää loppukädessä yksilön päätettäväksi, ottaako hän vastuun itsestään.
Martti Paldanius, aluevaaliehdokas Länsi-Uusimaa (kok.), oikeustieteen ylioppilas ja yrittäjä.