Ehdokaskynä: Vanhemmuuteen voimavaroja – lasten ja nuorten elämän perusta
Vanhemmuus on ainutlaatuisin, antoisin, mutta samalla haastavin matka. Me vanhemmat haluamme antaa lapsillemme parhaat mahdolliset eväät kasvuun, mutta tämä ei aina ole helppoa. Tietoa on saatavilla enemmän kuin koskaan, ja verkossa käyty keskustelu siitä, mitä on ”oikea” tapa kasvattaa lapsia, voi välillä vain lisätä epävarmuutta. Itse olen usein törmännyt eri alustoilla tietynlaiseen kuvaan siitä, miltä arjen tulisi näyttää ja tuntua. Vanhempiin kohdistuvat erilaiset sosiaaliset paineet voivat olla todella kovia ja uuvuttavia.
Kirkkonummen neuvolapalvelut ovat olleet meidän perheellemme erittäin positiivinen kokemus, ja ymmärrän hyvin, että monet vanhemmat saattavat jäädä kaipaamaan tätä tukea läpi lapsen kasvun. Alle kolmevuotiaan neuvolapalvelut tarjoavat helposti saavutettavaa tukea, mutta tämä matalan kynnyksen apu vähenee luonnollisesti neuvolakäyntien vähentyessä, kun lapsi kasvaa ja kehittyy. Neuvola on toki avoin vanhempien yhteydenotoille, mutta monelle vanhemmalle sen käyttämisessä voi olla iso kynnys, jos he kokevat, ettei kyseessä enää ole perusneuvontaa tai heitä askarruttava asia tuntuu vähäpätöiseltä. Tällöin oikea sävyinen vertaistuki, helposti saatavilla oleva relevantti tieto ja matalan kynnyksen pääsy ammattilaisen puheille oikeaan aikaan nousevat tärkeäksi tueksi.
Esimerkiksi digitaalisen Omaperhe-palvelun myötä perheille avautuu mahdollisuus saada kattavaa tietoa vanhemmuuden eri vaiheista ja tilanteista eri kielillä, mikä on tärkeää erityisesti monikulttuurisissa perheissä. Palvelu voi tuoda perheille tärkeää tukea ja auttaa löytämään oikeat vastaukset. Digitaaliset palvelut ovat oiva keino tuoda tukea perheille kevyemmin saavutettavaksi, mutta iso haaste on juuri saada perhe, joka painii ongelman kanssa, ohjautumaan oikean tiedon äärelle, vaikka se verkosta löytyisikin. Tämä sivusto ei esimerkiksi kovin helposti löytynyt hakukoneista, ellei osannut juuri kyseistä palvelua etsiä. Ilman ohjausta siihen, miten palveluja hyödynnetään ja mihin turvautua oikeaan aikaan, sen arvo voi jäädä hyödyntämättömäksi.
Kouluikään astuessaan lapsen ja myöhemmin nuoren asiat voivat alkaa nopeasti karkaamaan vanhempien käsistä. Vanhemmalle tämä voi tuntua lapsensa asioista otteen menettämiseltä, sillä nuori alkaa itsenäistyä ja etsiä omaa tietään. Itsensä löytäminen ja itsenäistyminen ovat tärkeitä askeleita nuoren aikuistumisessa, mutta tämä ei tarkoita, etteikö vanhemmuutta tarvittaisi edelleen. Nuorten vanhemmille tarjottavaa tukea tulisi vahvistaa, sillä vanhemmat tarvitsevat tukea ja ohjausta siihen, miten toimia tässä muuttuvassa roolissa.
Tukea tarvitaan erityisesti silloin, kun nuori kohtaa elämän suuria kysymyksiä ja valintoja. Tämä edellyttää vahvaa yhteistyötä nuoren ympärillä: perheen, koulun ja muiden nuoren elämään vaikuttavien toimijoiden on yhdessä varmistettava nuoren hyvinvointi ja kehitys. Vanhempien jaksaminen ja heidän kyvykkyytensä tukea nuorta oikea-aikaisesti ovat avainasemassa, ja tätä tukiverkostoa on syytä vahvistaa entisestään.
Vanhempien tukeminen on koko perheen tukemista ja lapsen kasvun ja hyvinvoinnin turvaamista. Digitaaliset palvelut luovat mahdollisuuden entistä tehokkaammin saavuttaa vanhemmat erilaisissa tilanteissa ja tuoda tietoa saataville, mutta se ei poista erityisesti perhekeskusten, koulujen ja varhaiskasvatuksen kohtaamisen ja vuorovaikutuksen tarvetta. Yhteiskunnan tehtävänä on varmistaa resurssit ja ohjaus tähän.
Viveca Lindgren
äiti, liiketoiminnan kehittäjä, aluevaaliehdokas (Länsi-Uusimaa)