Ehdokaskynä: Sotepalveluiden saavutettavuus ratkaisee
Aluevaalien lähestyessä sotepalveluiden järjestämisessä nostaa jälleen päätään ajatus siitä, että jokaisessa kunnassa tulisi olla oma sosiaali- ja terveydenhuollon asema tai toimipiste. Tämä kuulostaa ensisilmäyksellä houkuttelevalta ja toivottavalta ajatukselta. Todellisuudessa se ei ole laadukkaiden palveluiden kannalta välttämättä paras ratkaisu eikä tehokasta veronmaksajien varojen käyttöä.
Oleellista ei ole se, että jokaisessa kunnassa on oma soteasema, vaan se, että palvelut ovat saavutettavissa kohtuullisessa ajassa jokaisesta kunnasta, asuinpaikasta riippumatta. Nykypäivän yhteiskunnassa liikkuvuus on lisääntynyt, ja monen ihmisen arki kulkee halki kuntarajojen. Siksi palveluverkon suunnittelussa tulisi keskittyä kokonaisvaltaiseen saavutettavuuteen yksittäisten toimipisteiden sijaan. Kaikkien haittojen edessä tämä on yksi asioista, jota voi pitää hyvänä hyvinvointialueuudistuksessa. Nyt sotepalveluita katsotaan suurempina kokonaisuuksina. Palveluiden pitää olla siellä missä ihmisetkin ovat.
Hajautetun palveluverkoston ylläpitäminen on aina haastavampaa. Pienissä yksiköissä on vaikeampi ylläpitää laajaa osaamista ja erikoispalveluita. Henkilöstön rekrytointi pieniin yksiköihin on usein haastavaa, ja sijaisten järjestäminen lomien ja sairauspoissaolojen aikana voi olla lähes mahdotonta. Tämä voi johtaa palvelukatkoihin ja heikentää hoidon jatkuvuutta.
Järkevämpää olisi keskittyä luomaan vahvoja alueellisia keskuksia, joissa on laaja palveluvalikoima ja riittävä henkilöstö. Näiden keskusten ympärille on loogista rakentaa toimivat ja nopeat kulkuyhteydet kaikista alueen kunnista. Toimiva julkinen liikenne ja hyvin suunnitellut kuljetuspalvelut mahdollistavat palveluiden saavutettavuuden myös autottomille ja iäkkäille asukkaille. Keskitetty malli mahdollistaa myös paremman erikoisosaamisen keskittymisen ja tehokkaamman resurssien käytön.
Lisäksi digitalisaation tuomat mahdollisuudet kasvavat vain vuosi vuodelta osana sotepalveluita. Etävastaanotot, digitaaliset ajanvaraukset ja sähköiset terveyspalvelut helpottavat hoitoon pääsyä ja vähentävät tarvetta fyysisille käynneille. Liikkuvat terveysasemat ja kotiin tuotavat palvelut täydentävät palveluverkkoa erityisesti harvaan asutuilla alueilla. Nämä ratkaisut mahdollistavat laadukkaan hoidon tarjoamisen kustannustehokkaasti ja joustavasti.
Palveluverkon suunnittelussa tulisi siis keskittyä siihen, miten palvelut ovat parhaiten saavutettavissa, ei populistisesti siihen, että jokaisessa kunnassa täytyisi olla oma palveluiden toimipiste. Loppujen lopuksi tämä mahdollistaa resurssien tehokkaamman käytön ja laadukkaammat palvelut kaikille asukkaille.
Martti Paldanius
Kirjoittaja on espoolainen kunta- ja aluevaaliehdokas.