Ehdokaskynä: Lisää tehoa ja työssä viihtymistä – voidaanko nämä toteuttaa yhtä aikaa sotealalla?
Terveydenhuolto ja sosiaalipalvelut ovat haastavassa tilanteessa. Nykyisellä allokaatiolla resurssit eivät riitä vastaamaan palvelutarpeeseen, ja esimerkiksi kiireettömään hoitoon pääsy on osin pahasti ruuhkautunut. Tulevaisuudessa kysyntä kasvaa entisestään, erityisesti ikääntyneiden palveluissa. Henkilöstön ikääntyessä ja uusien osaajien houkuttelemisen ollessa vaikeaa julkisen sektorin vetovoiman puuttuessa, ongelma syvenee entisestään. Ulkomainen työvoima voisi tuoda helpotusta, mutta kielitaidon haasteet muodostavat esteen. Tilanne on monimutkainen ja vaatii ratkaisuja, jotka turvaavat palveluiden jatkuvuuden ja parantavat työntekijöiden viihtyvyyttä.
Työn mielekkyyden kannalta keskeisiä tekijöitä ovat arvostuksen kokemus, vaikutusmahdollisuus omaan työhön sekä yhteisöön kuuluminen. Vaikka palkka nousee usein esiin keskusteluissa, pitkällä aikavälillä se ei yksinään ratkaise alan pitovoimaa. Palkankorotuksiin ei myöskään ole varaa nykyisellä palvelutuotannon tehokkuudella ja rahavirroilla.
Pitkän aikavälin ratkaisut tulee jäsennellä kolmeen pääteemaan: ammattilaisten pitovoiman ja resurssien turvaaminen, kustannusten hallinta kestävällä tavalla sekä kasvavaan palvelutarpeeseen vastaaminen, erityisesti vanhus- ja mielenterveyspalveluissa.
Työntehokkuuden parantaminen on keskeinen ratkaisu, mutta sen on tapahduttava järjestelmiä ja toimintamalleja modernisoimalla, ei henkilömääriä kasvattamalla. Työn tehostamista ei pidä toteuttaa vanhanaikaisilla keinoilla, kuten kasaamalla useamman henkilön työt yhdelle, sillä tällöin ei paranneta henkilön työpanosta eikä saavuteta todellisia säästöjä. Henkilöstön luonnollinen supistuminen ei saisi aiheuttaa pelkoa työpaikan menetyksestä, vaikka työprosesseja tehostetaan. Samalla on tärkeää huomioida alueelliset muutokset työn tarjonnassa. Modernit ja toimivat työvälineet, automatisoidut prosessit, selkeät toimintamallit ja helposti saatavilla oleva ajantasainen ohjeistus mahdollistavat tehokkaan ja mielekkään työn. Kun työ on selkeää ja hyvin järjestettyä, henkilöstön motivaatio ja sitoutuminen kasvaa, mikä heijastuu myönteisesti palveluiden laatuun ja tehokkuuteen.
Palkkausjärjestelmiä voidaan kehittää tukemaan työnteon tehokkuutta ja motivaatiota, mutta ne eivät yksin riitä pitovoimatekijänä. Keskittyminen henkilöstön hyvinvointiin ja työn sujuvuuteen on ensisijaista.
Palveluiden keskittäminen ja uudelleenorganisointi ovat väistämättömiä osia ratkaisua, mutta on varmistettava, että akuuttipalvelut säilyvät kattavasti ja erikoispalvelut keskitetään osaavan henkilöstön turvaamiseksi.
Sotepalvelut ovat käännekohdassa, jossa edellytetään uudistuskykyä ja pitkän aikavälin ajattelua. Pikavoittoja ei ole tarjolla, mutta tavoitteisiin pääsemiseksi tarvitaan johdonmukaista ja päämäärätietoista kehittämistyötä, joka tukee niin työntekijöiden kuin asiakkaidenkin tarpeita.
Viveca Lindgren
Kirjoittaja on kirkkonummelainen aluevaaliehdokas (Länsi-Uusimaa).