Ehdokaskynä: Aluevaaleissa on kyse arjen asioista – siksi jokaisen tulisi äänestää
Aluevaalit eivät ole kaukaista hallintoa tai abstrakteja päätöksiä, vaan ne vaikuttavat suoraan siihen, kuinka nopeasti pääset lääkäriin, montako minuuttia ensihoidolla kestää tavoittaa sinut hätätilanteessa, saako lapsesi tarvitsemansa tuen kouluterveydenhuollossa ja kuinka turvattu vanhusten hoiva on. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa sosiaali-, terveys- ja pelastustoimesta koko alueella Espoosta Hankoon. Tarpeet vaihtelevat, mutta tavoite on kaikille sama: palveluiden on toimittava silloin, kun niitä tarvitaan – ilman turhaa byrokratiaa ja viivästyksiä.
Äänestämällä vaikutat siihen, millaisista lähtökohdista ja arvopohjalta aluevaltuusto tekee päätöksiä varojen käytöstä ja palveluiden kohdentamisesta. On eri asia hoitaa hyvinvointialueen taloutta vastuullisesti kuin paikata ongelmia lisäämällä verotusta tai tekemällä lyhytnäköisiä leikkauksia. Osalla ehdokkaista on tavoite myöntää hyvinvointialueille verotusoikeus – itse haluan estää tämän kaikin tavoin. Alueen haasteita ei ratkaista verottamalla lisää, vaan keskittymällä palveluiden ja toimintamallien uudistamiseen ja kehittämiseen.
Erityisesti lasten ja nuorten palveluiden on oltava helposti saavutettavia ja oikea-aikaisia, oli kyse toimintakyvyn haasteista, mielenterveyden tuesta tai arjessa selviytymisestä. Liian moni jää tällä hetkellä ilman ajoissa saatua hoitoa tai tukea, koska resurssit ovat vajavaiset ja niitä ei osata kohdentaa oikein. Tämä ei johdu pelkästä rahasta, vaan rakenteista: palvelut ovat hajanaisia, prosessit jäykkiä ja työntekijöiden aikaa kuluu tarpeettoman paljon hallinnollisiin tehtäviin, jolloin heidän ammattitaitoaan ei saada hyödynnettyä parhaalla mahdollisella tavalla. Samaan aikaan alueella on pulaa osaavasta henkilöstöstä, mutta työoloihin ja työssä jaksamiseen ei ole panostettu riittävästi. Jos haluamme, että meillä on jatkossakin riittävästi terveydenhuollon ammattilaisia ja sosiaalipalveluiden osaajia, meidän on tehtävä fiksuja päätöksiä ja panostettava alan pito- ja vetovoimaan.
Hyvinvointialueen on tehtävä tiivistä yhteistyötä kuntien kanssa, jotta apu saadaan osaksi lasten ja nuorten arkea – päiväkoteihin, kouluihin ja harrastuksiin. Perheiden ei pidä joutua etsimään apua umpikujiin päätyvistä järjestelmistä, vaan palveluiden on tultava lähelle. Ennaltaehkäisevään työhön panostaminen ei ole pelkästään inhimillistä, vaan se myös vähentää raskaampien ja kalliimpien hoitomuotojen tarvetta pitkällä aikavälillä.
Hyvinvointialueen talous on tiukka, mutta palveluita ei pidä leikata, vaan tehostaa ja kehittää järkevästi. Meidän on purettava päällekkäisyyksiä, siirrettävä resursseja sinne, missä niistä on eniten hyötyä, ja hyödynnettävä digiratkaisuja nykyistä tehokkaammin. Kun toimintaa kehitetään fiksusti, voimme varmistaa palveluiden saatavuuden ilman jatkuvia veronkorotuksia tai säästöjä, jotka heikentäisivät palveluiden laatua ja saatavuutta.
Äänestäminen on keino vaikuttaa siihen, millaisia päätöksiä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella tehdään. Jätätkö päätöksenteon muiden käsiin, vai varmistatko, että aluevaltuustossa istuu ihmisiä, jotka ymmärtävät arjen haasteet ja tekevät kestäviä, inhimillisiä ratkaisuja? Itse haluan olla mukana rakentamassa hyvin toimivia ja aidosti saavutettavia palveluita – sinä vaikutut äänestämällä, millaista palvelut ja millä kustannuksilla meidän arkeemme vaikuttavat.
Viveca Lindgren
Kirjoittaja on kirkkonummelainen aluevaaliehdokas (Länsi-Uusimaa).