Ehdokaskynä: Aluevaalit 2025 – lähellä, ajoissa ja ihmisille
Kun mietin, mikä sote-palveluissa on tärkeintä, ollaan peruskysymysten äärellä:
Pääseekö hoitoon ajoissa? Onko apu tarpeeksi lähellä? Kohtaako joku ihmisenä – ei vain lomakkeena?
Aluevaaleissa päätetään siitä, miten sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään Länsi-Uudellamaalla – kaupungissa ja maaseudulla, kaikenikäisille, kaikilla kielillä. Länsi-Uusimaa on monella tapaa edelläkävijä. Paljon on saatu aikaan – mutta tehtävää myös riittää. Nyt ratkaistaan, mihin suuntaan jatkamme.
Lähipalvelut ovat kaiken perusta
Ihmisen pitää saada apua silloin, kun sitä tarvitsee – lähellä, turvallisesti ja sujuvasti. Meidän on kehitettävä palveluita rohkeasti, mutta samalla huolehdittava, ettei kukaan jää palvelujen ulottumattomiin. Liikkuvat yksiköt ja digitaaliset palvelut ovat hyvä lisä – ei korvike ihmiskontaktille. On selvää, ettei kaikkea voida tarjota jokaisessa kylässä, mutta perustason palveluiden on oltava saavutettavia.
Hoitoon ajoissa – ei jonoon
Hoitotakuu on pidettävä kunnossa. Länsi-Uudellamaalla jo 90 % potilaista pääsee hoitoon kahdessa viikossa – tästä ei saa tinkiä. Jonoissa ei kukaan parane. Palvelusetelit ja yksityisen sektorin tuki voivat olla osa ratkaisua, kunhan ne täydentävät julkista palvelua – eivät korvaa sitä.
Nuorten mielenterveys ei voi odottaa
Liian moni nuori jää jonoon tai yksin. Terapiatakuun esteet on purettava, ja kouluissa sekä oppilaitoksissa on oltava riittävästi psykologeja ja kuraattoreita. Matalan kynnyksen palvelut ja nuorten kuuleminen ovat avainasemassa. Apua on saatava ajoissa – ei viikkojen päästä.
Henkilöstö on hyvinvointimme selkäranka
Sote-palveluissa työskentelee ihmisiä ihmisille. Hyvinvointi syntyy siellä, missä työntekijä jaksaa ja saa tehdä työnsä hyvin. Tarvitsemme riittävää henkilöstöä, parempaa johtamista ja mahdollisuuksia vaikuttaa omaan työhön. Koulutuspaikkoja on lisättävä ja kansainvälistä osaamista hyödynnettävä vastuullisesti.
Liike on lääke
Liikunnan edistäminen on tehokkainta ennaltaehkäisyä. Tarvitsemme sujuvaa yhteistyötä kuntien, järjestöjen ja urheiluseurojen kanssa. Liikkumattomuus maksaa lähes 5 miljardia euroa vuodessa – panostus liikkeeseen on investointi hyvinvointiin. Jokaisella on oltava mahdollisuus liikkua ja voida paremmin – iästä, taustasta tai tulotasosta riippumatta.
Kestävä talous = kestävä hyvinvointi
Palveluita ei rahoiteta tyhjästä. Tarvitsemme vaikuttavampia palveluita, sujuvaa johtamista ja viisaita hankintoja. Kun hoitoketju toimii ennaltaehkäisystä erikoissairaanhoitoon, syntyy säästöjä ja parempaa hoitoa.
Hyvinvointi ei tunne rajoja
Kaksoisehdokkaana sekä Espoon kuntavaaleissa että aluevaaleissa haluan rakentaa siltoja kunnan ja alueen välille.
Merkityksellinen arki ei synny hallintopäätöksistä, vaan siitä, että ihminen kohdataan oikeaan aikaan, oikeassa paikassa. Tehdään tämä yhteistyössä.
Aluevaaleissa päätetään siitä, saako apua ajoissa, ymmärretäänkö oma tilanne ja voiko luottaa siihen, että joku ottaa kopin. Nämä ovat isoja, inhimillisiä kysymyksiä – ja juuri siksi nämä vaalit ovat tärkeät.
Karoliina Mäkäräinen
Kirjoittaja on espoolainen aluevaaliehdokas (Länsi-Uusimaa).