Ehdokaskynä: Riittävät ikääntyneiden palvelut luovat turvaa vanhuuteen
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella ikääntyneiden määrä nousee voimakkaasti vuoteen 2035 mennessä. Samanaikaisesti palvelutarve kasvaa. Palvelutarvetta muodostaa erityisesti muistisairauksien määrän kaksinkertaistuminen seuraavien vuosikymmenten aikana.
Omaishoito, kotihoito ja ympärivuorokautinen palveluasuminen muodostavat vallitsevan palvelurakenteen rungon Keusotessa. Pelkästään nykyisen palveluvalikoiman ylläpitäminen tarkoittaisi tulevaisuudessa sitä, että rahoitus kohdentuisi pääosin vanhuspalveluihin. Ikääntyneiden palvelurakennetta onkin suunnattu enenevässä määrin myös yhteisölliseen asumiseen. Samalla Keusoten ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkojen määrä kasvaa liki 150 paikalla vuoteen 2030 mennessä.
Mitä Keusoten pitäisi vielä parantaa? Ikääntyneiden palvelutarpeen arviointi tulisi toteuttaa lain velvoittamassa ajassa eli seitsemän arkipäivän aikana vireille tulosta. Keusoten odotusajat ylittyivät kuitenkin kaksinkertaisesti vuoden 2024 aikana. On tärkeää, että asukkaat saavat palvelut oikea-aikaisesti ja heidän tarpeitaan vastaavasti. Tämän vuoksi asiakasohjauksessa olisi keskityttävä myös palvelutarpeen ennakointiin ja yhteyttä ottaneiden asukkaiden tilanteiden jälkiseurantaan.
Ikääntyneiden päivätoiminta tulee turvata jatkossakin voimavaroja uudelleenorganisoimalla. Vaikuttava päivätoiminta tukee koti- ja omaishoidon asiakkaita toimimaan itsenäisemmin arjessa. Samalla raskaampien palvelujen tarve siirtyy myöhempään, mikä hillitsee kustannusten kasvua.
Näen tarpeelliseksi vahvistaa vanhusten kodinomaista perhehoitoa. Tämä tarkoittaisi muun muassa sitä, että perhehoitajien palkkiot olisivat riittävät kannustamaan alalle. Perhehoito voi olla monelle ikääntyneelle turvallisuuden tunnetta vahvistava ja sopivampi hoivan ja asumisen tapa kuin asuminen laitosyksikössä.
Näiden lisäksi tulisi lisätä välimuotoista asumista, missä kunnilla on keskeinen rooli. Kyseessä on asumisen muoto, jossa palvelut ja palveluita tarvitsevat ihmiset ovat saman katon alla ja jossa ympäristö tukee itsenäistä selviytymistä. Jokainen voi valita tarpeen mukaisen palvelunsa, asua omassa vuokrahuoneistossa ja kokea olonsa turvalliseksi.
Palveluvalikoiman laajentaminen ns. ”kevyemmissä” palveluissa lisäisi valinnan mahdollisuutta niiden ihmisten kohdalla, jotka haluaisivat asua kotona mahdollisimman pitkään. Tärkeintä on kuitenkin se, että palvelut tukevat ikääntyneen arjen sujuvuutta. Ikääntyessä ihmisten pitää voida luottaa siihen, että hyvinvointialueellamme huolehditaan heidän tarpeistaan.
Pirjo Vainio
Kirjoittaja on mäntsäläläinen aluevaaliehdokas (Keski-Uusimaa).