Ehdokaskynä: Yhdessä voimme rakentaa turvallisemman tulevaisuuden
Kulunut valtuustokausi on ollut työntäyteinen ja opettanut meidät uudenlaiseen päätöksentekoon hyvinvointialueella. Valtuustokaudella talouden tasapainottaminen on ollut keskiössä ja se onkin edistynyt hyvällä vauhdilla. Palvelustrategia on vahvasti kytköksissä talousarvioon, ja rahoituksen niukkuus on asettanut haasteita tavoitteiden saavuttamiselle. Palvelustrategiassa on asetettu tavoitteeksi, että palvelujen kehittämisessä tunnistetaan väestön kehityksen ja palvelujen tarpeen muutokset sekä huomioidaan laajasti erilaiset yhteiskunnalliset muutokset ja riskit. Riskikuvan muodostamisessa ja valmiussuunnittelussa on hyödynnetty pelastustoimen tuntemuksen lisäksi kaikkien toimialojen omavalvonnan tietämystä sekä sosiaali- ja terveystoimen tietämystä.
Pelastustoiminnan osalta kunnilla on ollut jo ennen hyvinvointialueelle siirtymistä tiivistä yhteistyötä, mikä on helpottanut siirtymistä. Sopimuspalokuntien työssä tämä sama hyvä yhteistyö on ollut jo aikaisemmin olemassa. Palo- ja pelastustoiminnan palvelutaso ei ole laskenut merkittävästi leikkauspaineista huolimatta. Yhteistyö sopimuspalokuntien kanssa on jatkunut hyvänä. Palvelujen verkostojen toimivuus, yhteistyö ja tiedonkulku ovat olleet keskeisiä onnistumisen kannalta.
Seuraavalla valtuustokaudella tulee jatkaa aloitettua hyvää työtä ja huomioida kokonaisturvallisuuteen vaikuttavia asioita. Sopimuspalokuntien toimintaedellytykset on turvattava ja niiden tarvitseman kaluston ja kiinteistöjen toimivuudesta on huolehdittava. Talousarvio ja taloussuunnitelma sisältävät merkittäviä sopeutustoimia, jotka voivat vaikuttaa pelastustoimen tavoitteiden toteutumiseen ja luovat riskejä erityisesti palveluiden saatavuuden, työturvallisuuden ja henkilöstön jaksamisen osalta. Koulutetun työvoiman riittävyys tulee varmistaa. Toimipisteet tulee sijoittaa niin, että palvelujen tuottamisen edellytykset turvataan.
Turvallisen elämän ja ympäristön eteen on tehtävä työtä määrätietoisesti yhdessä viranomaisten ja päätöksentekijöiden kanssa. Turvallisuuden ylläpitäminen vaatii jatkuvaa valppautta ja yhteistyötä eri tahojen välillä. Viranomaisten ja päätöksentekijöiden rooli on keskeinen, mutta myös kansalaisten aktiivinen osallistuminen ja tietoisuus ovat tärkeitä.
Yhteistyö eri viranomaisten, organisaatioiden ja asukkaiden välillä on avainasemassa turvallisuuden vahvistamisessa. On tärkeää, että kaikki osapuolet ymmärtävät oman roolinsa ja vastuualueensa. Turvallisuuden vahvistaminen vaatii myös määrätietoista työtä ihmisten osallisuuden edistämisessä. Syrjäytymisen ehkäiseminen ja sosiaalisen yhteenkuuluvuuden lisääminen ovat keskeisiä tekijöitä turvallisen yhteiskunnan rakentamisessa. Kun ihmiset tuntevat olevansa osa yhteisöä ja heillä on mahdollisuus vaikuttaa, he ovat myös valmiimpia toimimaan yhteisen hyvän puolesta.
Uudet turvallisuusuhat haastavat olemaan valppaana koko ajan. Teknologian kehitys tuo mukanaan uusia riskejä, mutta myös mahdollisuuksia parantaa turvallisuutta. On tärkeää pysyä ajan tasalla ja hyödyntää uusinta tietoa ja teknologiaa turvallisuuden vahvistamiseksi.
Turvallisen elämän ja ympäristön eteen tehtävä työ on yhteinen ponnistus, joka vaatii sitoutumista ja yhteistyötä kaikilta osapuolilta. Yhdessä voimme rakentaa turvallisemman tulevaisuuden.
Tiina Thure-Toivanen
Kirjoittaja on espoolainen aluevaaliehdokas (Länsi-Uusimaa).