Ehdokaskynä: Tietojärjestelmien kehittäminen säästää kymmeniä miljoonia euroja varsinaiseen hoivatyöhön
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen määrätietoinen kehittämistyö on pienentänyt jo 2,5 toimintavuoden aikana merkittävästi alueen talouden kymmenien miljoonien eurojen alijäämää. Samalla on tehty työtä asiakkaiden palveluiden saatavuuden parantamiseksi ja hoitojonojen purkamiseksi niin sosiaali- ja terveydenhoidossa kuin hammashoidossakin. Nämä työt jatkuvat tänä vuonna ja keskittyvät erityisesti asiakaslähtöisyyden parantamiseen, ajanvarauksen ja takaisinsoittojen kuntoon saamiseen sekä nopean tarpeen mukaisen hoitoon pääsyn varmistamiseen. Digitalisaatio auttaa tässä työssä merkittävästi.
Uusi järjestelmä on kustannustehokas sekä asiakas- ja käyttäjäystävällinen
Sosiaali- ja terveydenhoidon muutoksen yhteydessä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle siirtyi luovuttavilta organisaatioilta 36 erilaista asiakas- ja potilastietojärjestelmää tai järjestelmäversiota. Osa järjestelmistä kyettiin konsolidoimaan eli yhdistämään 11 erillisen järjestelmään. Se oli kuitenkin yhä aivan liian paljon käytettävyyden, asiakaspalvelun ja hoidon laadun takaamiseksi sekä suurten käyttökustannusten takia.
Viranhaltijoiden, asiantuntijakonsultin ja poliittisten luottamushenkilöiden yhteistyön tuloksena päädyttiin kilpailuttamaan asiakas- ja potilastietojärjestelmän kokonaisuus. Tähän työhön osallistui osaltaan myös hyvinvointialueen tulevaisuus- ja kehittämislautakunta, jonka työssä olen ollut mukana. Yhteisenä tavoitteena oli ripeästi, mutta suunnitelmallisesti luopua monitahoisista ja taloudellisesti epäedullisista järjestelmistä. Samalla tehtiin laaja henkilöstökysely, jolla selvitettiin uuden järjestelmän tärkeimmät tekijät, jotta henkilöstö saa toimivat työkalut ja asiakaspalvelu paranee merkittävästi. Toimiva järjestelmä todettiin tärkeäksi tekijäksi osaavan henkilöstön rekrytointia helpottamaan tulevaisuudessa.
Kymmenien miljoonien säästöt ilman palvelujen leikkauksia
Kilpailutuksen tuloksena viime vuoden lopulla valittiin Tietoevry Finland järjestelmän toimittajaksi. Vertailussa se osoittautui laadun, hinnan ja käytettävyyden osalta parhaimmaksi järjestelmäksi alueemme tarpeisiin. Kustannukset pienenevät vanhoihin järjestelmiin verrattuna seuraavien neljän vuoden aikana useilla kymmenillä miljoonilla euroilla. Ilman mitään leikkauksia palveluihin. Päinvastoin palveluja voidaan kehittää uudella järjestelmällä tehokkaammaksi ja asiakaslähtöisemmäksi. Säästyviä euroja voidaan tarvittaessa käyttää varsinaisen hoitotyön saatavuuden ja laadun parantamiseen.
Uuden asiakas- ja potilastietojärjestelmän käyttöönotto toteutetaan vaiheittain tämän ja ensi vuoden aikana. Samaan aikaan alueellamme kehitetään tekoälyn käyttöönottoa niissä toiminnoissa, joissa se on mahdollista ja turvallista. Tekoäly osaltaan antaa asiantuntijoille lisää aikaa asiakastyöhön.
Lunna-digipalvelu sujuvoittaa kiireetöntä palvelua
Uusi Lunna-digitaalinen asiakaspalvelu tulee käyttöön huhtikuussa 2025. Silloin tulee käyttöön terveysasemien, hammashoidon, neuvolan ja Seniori-infon chat ja kiireettömät viestit. Lisäksi Lunnasta löytyvät yleisen asiakasneuvonnan chat sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon kiireetön viestipalvelu. Lunnassa asiakkaiden yhteydenottoihin vastaavat hyvinvointialueen ammattilaiset. Chat-keskustelu on uusi ja sujuva asiointikanava, jossa viesteihin vastataan arkisin kello 8–16. Kiireettömän viestin voi lähettää Lunnaan 24/7 ja asiantuntija vastaa siihen kolmen arkipäivän sisällä.
Asiakas voi käyttää Lunnaa joko älypuhelinsovelluksena tai internetselaimen kautta. Palvelut avataan kaikille Länsi-Uudenmaan alueen asukkaille ja palvelua voi käyttää suomen, ruotsin tai englannin kielellä. Puhelinasiointi ja henkilökohtainen paikan päällä asiointi säilyvät jatkossakin käytössä. Ne ovat tärkeä osa palveluita ihmisille, jotka eivät syystä tai toisesta voi käyttää digipalveluja.
Timo Haapaniemi
Kirjoittaja on kirkkonummelainen aluevaaliehdokas (Länsi-Uusimaa).