Yanar-Niinistö-case – Median on vaadittava poliitikoilta johdonmukaisuutta

Ehdokkaiden blogit

Vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar suuttui presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuheesta, koska siinä kuulemma puhuttiin maahanmuuttajayhteisöstä (ei puhuttu), eikä yksilöistä. Mediassa Yanaria ylistetiin poikkeuksellisen rohkeana ajattelijana, vaikka todellisuudessa hän puhui asian vierestä ja oli vieläpä poikkeuksellisen tekopyhä.

En itsekään allekirjoita ajatusta kollektiivisesta vastuusta, mutta kuinka uskottava Yanar on viestintuojana, kun hän heti seuraavassa lausessa väittää Niinistön puheen todistavan KAIKKIEN suomalaisten poliitikkojen olevan kujalla maahanmuuttajien arjesta? Tai kun hän pari päivää myöhemmin väittää kaikkien maahanmuuttajien olevan positiivinen juttu Suomelle, tekemättä pesäeroa esimerkiksi yhteiskuntaamme integroituneiden maahanmuuttajien ja väkivaltaisen ekstremistin välille? Miksi yleistäminen on torstaina huono juttu, mutta maanantaina hyvä?

Niinistö sanoi: "Täällä oleville on annettava mahdollisuus osallisuuteen. Vastaavasti on oikeus edellyttää tahtoa sopeutua yhteiskuntaamme. Ja vastuun kantamista, myös omiaan ohjaamalla."

Tässä ei ole mitään epätotta tai outoa, vaan maahanmuuttajillekin on parempi antaa mahdollisuus olla tuottava osa yhteiskuntaamme. Sen mahdollisuuden vastineeksi meillä on oikeus, ei vaan velvollisuus, vaatia viitseliäisyyttä sopeutua.

"Toisten ohjaaminen" tarkoittaa sitä samaa, miksi me huomautamme, jos toisella on takin kaulus huonosti, paita väärinpäin tai esimerkiksi ulkomailla vieraillessamme olemme rikkomassa jotain sikäläisittäin kohteliaaksi koettua tapaa. "Toisten ohjaaminen" on sitä, että myös naapurin lasta ojennetaan, jos mukulat ovat tekemässä jotain tyhmää.

Minusta tämä on niin olennainen osa suomalaista mielenmaisemaa, etten voi olla pohtimatta, olisiko myös Yanar tarvinnut sitä "toisten ohjausta" ennen kuin kirjoitti tekstinsä? Niin kaukana hänen tulkintansa todellisuudesta oli.

Herttaisinta tietysti on, kun kansanedustaja kuvittelee olevansa veronmaksaja. Tästäkin valveutunut media olisi voinut vetää Yanarin tilille, mutta eipä vetänyt.

Vinkkinä Yanarille antaisin myös sen, että jos haluaa puolueensa linjausten mukaisesti tehdä näistä vaaleista ilmastovaalit, niin ei ehkä kannata heittää sontaa suomalaisten ja kulttuurinsa päälle tekemällä perusteettomia yleistyksiä, jotka jokainen peruskoulun käynyt tietää höpönlöpöksi.

Peräänkuuluttaisin vastuuta myös kolmannelta valtiomahdilta, medialta. Minusta on tökeröä, että uudelle kaudelle hakeva kansanedustaja voi tehdä perusteettomasta suomalaisten päälle räkimisestä itselleen vaaliaseen kenenkään puuttumatta asiaan. Se on yhtä tökeröä, kuin lähteä vaaleihin tekemällä yleistyksiä mistä tahansa ihmisryhmästä. #terestroika