Mielipide: Miksi tammikuun aluevaaleissa kannattaa äänestää?

Aluevaaliehdokkaiden kirjoitukset Uutiset

Aluevaalit ovat, jos ennusteita uskoo, vähiten kiinnostusta herättävät vaalit toistaiseksi.

On kuitenkin tärkeää käydä äänestämässä. Sillä äänestyspäätöksellä on aivan varmasti vaikutusta siihen, miten, missä ja milloin juuri sinulle tärkeitä palveluja on tulevaisuudessa saatavilla.

Suurin osa nykyään kuntien järjestämistä palveluista siirtyvät aloittavien hyvinvointialueiden vastuulle.

Missä määrin palvelut tuotetaan julkisella puolella ja toisaalta paljonko ostopalveluina, siitä päättävät tulevat aluevaltuustot.

Kukaan ei varmaankaan ole voinut välttyä kuulemasta, minkälaisen paineen alaisena kuntien terveydenhuollon ammattilaiset joutuvat toimimaan. Mutta korjaako se mitään, jos monta pientä toimijaa yhdistetään? Hallinnollisella uudistuksella ei tuoda yhtään uutta työntekijää eikä yhtään lisää euroja käytettäväksi. Kukaan ei itse asiassa vielä edes tiedä, minkä kokoisella budjetilla tulevat hyvinvointialueet aloittavat toimintansa.

Jos halutaan tulevaisuudessa saavuttaa paremmin toimivia järjestelmiä, täytyy olla tahtoa, kykyä ja rohkeutta tehdä asioita eri lailla kuin ennen. Se ei ole viisautta, jos uskoo, että tekemällä samalla tavalla kuin aina ennen, voidaan saavuttaa parempia tuloksia.

Yhtenä käytännön esimerkkinä vaikka palveluseteli. Palvelusetelin pitää olla heti vaihtoehtona ja valittavissa jos ihminen näin haluaa, ei vasta ”hätävarana” silloin kun julkisen puolen hoitotakuuta ei muuten pystytä täyttämään. Jono ei saa olla hoitomuoto.

Siksi on tärkeää, että tulevissa aluevaltuustoissa olisi myös terveydenhuollon alan osaajien kanssa ihmisiä, joilla on kokemusta ja näkemystä siitä, miten asioita voi tehdä eri tavalla. Ihmisiä, joilla on kokemusta organisaatioiden johtamisesta. Ihmisiä, joilla on kokemusta ja osaamista erilaisten palveluiden hankkimisesta ja hankintasopimusten tekemisestä. Siksi on tärkeää, että aluevaaleissa tulee valituiksi ehdokkaita puolueista, jotka eivät ideologisista syistä rajaa yksityisten palveluntuottajien potentiaalista panosta ulos, kun mietitään, mikä on paras kokonaisuus Itä-Uudenmaan asukkaalle. Juuri sinulle.

Jari Ilkka
Aluevaaliehdokas, Itä-Uusimaa