Mielipide: Digitaalisuudella voidaan vapauttaa enemmän aikaa hoitotyöhön

Aluevaaliehdokkaiden kirjoitukset Uutiset

Olen uudessa työssäni optikkona kaihileikkausten esitutkimusten tekijänä ja tällä viikolla Terveystalon lääkärinvastaanotolla käydessäni tullut sellaiseen johtotulokseen, että terveydenhuollon ammattilaiset käyttävät n 5 minuuttia keskimäärin esi- ja perustietojen kirjaamiseen. Kysymykset jokaiselle potilaalle ovat jokseenkin samat ja nämä kirjataan ylös vasta vastaanotolla.

Oirekysely, käynnin syy, lääkitykset, perussairaudet, silmäleikkaukset ym.

Olisiko mahdollista niin julkisella kuin yksityisellä puolellakin siirtää esitietojen tekeminen verkkoon esimerkiksi potilaan ajanvarauksen yhteyteen tietoturva tietysti huomioiden.

Näin ammattilaisella olisi jo hyvä kuva potilaan tilasta siinä vaiheessa, kun hän astuu vastaanottohuoneeseen sisään. Näin terveydenhuollon ammattilaisella jäisi enemmän aikaa itse hoito- ja tutkimustyöhön.

Voisiko tätä kehittää myös niin, että kännykän kameralla otetaan kuva ”ongelmasta” (mikäli näkyvä) ja liitetään mukaan esitietoihin tietokoneella tai kännykällä ajanvarauksen yhteydessä.

Tietysti tämä pitäisi olla vapaaehtoista potilaalle.

Tein pienen laskutoimituksen: minulle jäisi n 5-10 minuuttia enemmän tutkimusaikaa – esimerkiksi 8 potilasta päivässä, 40-80 minuuttia lisää tehokasta työaikaa. Teen vastaanottoa n kerran viikossa, eli omalla kohdallani tämä tarkoittaa vuositasolla tehokkaan työajan säästönä 30-60 tuntia.

Summa summarum:

Tervettä järkeä – ammattilaisten resurssit tehokkaaseen käyttöön

Timo Juurinen
yrittäjä, optikko
Vantaa-Kerava hyvinvointialueen ehdokas