Mielipide: Valtava uudistus

Aluevaaliehdokkaiden kirjoitukset Uutiset

Muiden rahojen käyttö aikaansaa tuhlaamista asioihin, jotka eivät edistä terveyttä ja hyvinvointia. Byrokratia ja tehottomuus pesiytyvät. Kaikkein tärkein kriteeri, asukkaiden terveys, hyvinvointi ja tyytyväisyys, loistaa poissaolollaan pitkään. Ei ole yhdentekevää, ketkä tulevan hyvinvointialueemme sosiaali- ja terveys sekä turvallisuusasioista päättävät.

Ennaltaehkäisevään hoitoon on panostettava ja lääkäriin päästävä, kun on tarve. Potilaan asiat tulee hoitaa mahdollisimman pitkälle kerralla kuntoon.

Mikäli julkinen sektori ei pysty hoitoa tarpeeksi ajoissa järjestämään, tulee hoito saada yksityiseltä tai kolmannelta sektorilta samalla hinnalla. Jokaisen on saatava hoitoa yhdenvertaisesti taloudellisesta tilanteesta riippumatta. Tämä on kaikkien etu ja aikaansaa merkittäviä säästöjä. Hyvä taloudellinen tilanne mahdollistaa rahan käytön sinne, missä sitä tarvitaan.

Työssäni Kelassa ja käräjäoikeudessa olen nähnyt hoidon ja turvan puuttumisen seuraukset; syrjäytyminen, tyytymättömyys, turvattomuus ja kustannukset.

Kun hoidon tarvitsija olisi valmis ottamaan hoitoa ja sitoutumaan hoitoon tyssää homma, kun pitää olla lukuisiin eri tahoihin yhteydessä ja jonottaa aikoja jopa kuukausia.

Tässä kohtaa motivaatio on jo ehtynyt ja tilanne pahentunut hoitoon päästessä. Usein niin pahaksi, ettei hoitoa enää jaksa ottaa vastaan tai siitä ei enää ole hyötyä.

Tämä näkyy etenkin lapsiperheissä ja vanhuksissa, mutta myös meissä keski-ikäisissä.

Sote puutteineenkin antaa meille länsiuusmaalaisille mahdollisuuden uudelleen ajatella yhteisömme palvelurakenteet. Meidän tulee valita aluevaltuustoon henkilöitä, joilla on aito ymmärrys tarvittavista palveluista.

Anna Värtö
Aluevaaliehdokas, Länsi-Uusimaa
Sotelautakunnan jäsen