Mielipide: Tehdään yhdessä hyvinvointialueesta houkutteleva työnantaja

Aluevaaliehdokkaiden kirjoitukset Uutiset

Sote-henkilöstön kurjista työoloista on puhuttu vuosia. Varmaa on, että hyvinvointialueiden perustamisen jälkeenkään mikään ei muutu, jollei jotain yhdessä oikeasti muuteta. Tarvitaan jämäköitä toimia valtakunnan tasosta yksilöön saakka. Muutoksen myllerryksessä Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen tulee pyrkiä hyväksi työnantajaksi, jonka palvelukseen halutaan tulla ja jonka leivissä halutaan pysyä. Positiivista on, että paljon voidaan tehdä myös omalla hyvinvointialueella, kun vain tahtoa ja osaamista riittää.

 

Valtakunnallisista toimista tärkeimmät lienevät alan koulutuspaikkojen optimointi tarvetta vastaavaksi, työperäisen maahanmuuton lisääminen tinkimättä osaamis- ja kielitaitovaatimuksista sekä ehkä tärkeimpänä pitkäjänteisen suunnitelman laatiminen sote-alojen palkkojen kehittämiseksi työn vaativuutta vastaavaksi. Noin 300 euron tasokorotuksen on laskettu aiheuttavan vajaan miljardin lisäkustannuksen koko valtakunnan tasolla. Mielestäni tehtävissä oleva temppu pidemmällä aikavälillä, kun jatkuvat kauniit puheet muutetaan konkreettisiksi toimiksi. Vaihtoehtoa tälle ei taida olla.

 

Hyvinvointialueellamme on myös runsaasti tehtävää ja onkin tärkeää, että hyvinvointialue uutena työnantajana profiloituu hyväksi ja moderniksi työnantajaksi, jonka palvelukseen halutaan tulla.

Keinovalikoimassa on esim., että sitoudutaan toimeenpanemaan määritetty hoitajamitoitus (0,7) hyvinvointialueen vanhusten hoivan toimipisteissä ja kehitetään sote-sektorin lähijohtamista järjestämällä ihmisten johtamiskoulutusta systemaattisesti. Esimerkiksi puolustusvoimissa johtaminen ja työilmapiiri kohenivat merkittävästi, kun johtamista kehitettiin ihmisten johtamisen suuntaan ja korostettiin vuorovaikutustaitoja kaikissa tilanteissa. Johtamistaito ei ole syntyperäistä, vaan siihen tulee kouluttautua ja sitä pitää harjoitella. Siksi jokaisen lähiesihenkilön tulisi kouluttautua ihmisten johtamiseen. Tähän on varattava resurssia.

Hyvinvointialueen on työnantajana otettava rohkeasti käyttöön joustavia työmuotoja, jotka ottavat huomioon työntekijän työkyvyn pitkäjänteisesti. Myös ICT- järjestelmiä on kehitettävä siten, että arjen potilasjärjestelmät toimivat ja myös HR-asiat on kätevä hoitaa.

 

Lisäksi tulee muistaa, että tärkeä työhyvinvointitekijä on itse työntekijä, koska jokaisella on oma keskeinen roolinsa työyhteisön ilmapiirin luomisessa. Osana laajaa pakettia toivon muutosvaiheessa kaikilta työntekijöiltä sitoutumista työhyvinvoinnin kehittämiseen työyhteisössään. Vain siten voimme yhdessä onnistua.

 

Kaiken kaikkiaan ehdotan, että lisätään työhyvinvointia laajalla työhyvinvointikampanjalla ja otetaan aluevaltuuston johdolla täysin uusi ote sote-alan työ- ja toimintakulttuuriin. Valtuuston on ensitöikseen linjattava ohjelma, jolla otetaan loikka parempaan. Vaatii myös rahaa, mutta ennen muuta asennetta. Siinä yksi syy, miksi olen ehdolla aluevaaleissa. Nyt on hyvä hetki isolle muutokselle.

 

Tuomo Repo
Prikaatikenraali, evp. HHJ
Kokoomus, ehdolla numerolla 321