Mielipide: Nuorten mielenterveysongelmat

Aluevaaliehdokkaiden kirjoitukset Uutiset

Nuorten pahoinvointi on lisääntynyt jo ennen pandemian alkamista. Pahoinvointi on lisääntynyt koko 2000 luvun mutta pandemian aika on kärjistänyt ongelmaa. Pandemia-aika on kestänyt pitkään ja ongelmat ovat kärjistyneet ja hoitoa ei ole saatavilla niin paljon kuin mitä tarvetta on. Hoitovelka kasvaa koko ajan. Sosiaalisten kontaktien puute, yksinäisyys, kuormituksen lisääntyminen, ahdistuksen ja masennusoireiden lisääntyminen ja pahoinvointi on lisääntynyt voimakkaasti pandemian aikana. Kaikkea emme ole vielä edes nähneet koska ihmiset koettavat sinnitellä ja pärjätä itsekseen viimeiseen saakka. Tällä hetkellä ylä-aste ja lukioikäisistä tytöistä 1/3 kokee ahdistusoireita ja korkeakouluopiskelijoista 1/3 kokee ahdistus- ja masennusoireita. Määrä on siis todella suuri ja palvelut eivät ole pysyneet millään perässä. Meidän on tehtävä tälle asialle pikaisesti korjausliikkeitä.

Näen työssäni psykoterapeuttina tämän ongelman kärjistymisen päivittäin. Näen työssäni hoitamattomuuden seurauksia kun ei olla ajoissa puututtu ongelmiin. Tilanteet kärjistyvät ja ongelmat syvenevät kun apua ei olla saatu ajoissa. Kaikista mielenterveysongelmista 75% syntyy ennen 24 ikävuotta. Tämän takia on ehdottoman tärkeää riittävän aikainen avun tarjoaminen ja sen saaminen. Näihin vuosiin täytyy panostaa nykyistä huomattavasti enemmän.

Keskusteluissa on ollut esille terapiatakuu mikä saapui kansalaisaloitteena eduskuntaan marraskuussa 2019. Se sai laajaa kannatusta yli puoluerajojen. Se tarkoittaa, että vahvistetaan perusterveydenhuollossa psykiatrista tukea ja apua. Sinänsä hyvä ajatus. Ongelmana tässä on se, että tämä uhkaa jäädä kauniiksi lauseeksi. Konkretia uupuu. Toinen ongelma on että se jättää kaiken psykoterapeuttisen hoidon takuun ulkopuolelle. Tarvitsemme nimenomaan lääkärinaikoja ja psykoterapian saatavuutta lisää. Psykoterapia on hyvin vaikuttavaa ja yhteiskunnalle hyvin kustannustehokasta. Noin 80% kaikista psykoterapian käyneistä asiakkaista palaa joko työ- tai opiskeluelämään. Yhden kolmivuotisen psykoterapian kustannus yhteiskunnalle on keskimäärin alle 7000 euroa.

Tarvitsemme siis:

– Varhaista puuttumista ongelmiin

– Lisää ja nopeammin lääkärinaikoja

– Psykoterapia myös osaksi hoitotakuuta.

Näillä pääsemme hyvin liikkeelle. Meidän on tehtävä nämä asiat nyt. Lapsuus ja nuoruus ei odota.

 

Pekka Riihimäki 187 Kokoomus Länsi-Uusimaa.