Lintukotomme ei ole enää turvallinen – katujengi-rikollisuuteen pitää puuttua kovemmin

Kirjoitukset Uutiset

Suomessa on jo jengirikollisuutta kaduilla, se on tosiasia. Meidän on tartuttava ongelmaan nopeasti ja vahvasti. Jatkuvasti uutisoidaan nuorten tekemistä rikoksista, nuorten tekemät vakavat rikokset ovat ennätyslukemissa. Esimerkiksi Helsingissä kaikkien, myös aikuisten tekemien, ryöstöjen määrä on kasvanut tänä vuonna jo 35 prosenttia, Itä-Uudellamaalla kasvua on jopa 50 prosenttia ja Länsi-Uudellamaalla 65 prosenttia (IS 24.11.2022).

Rikokset ovat todella vakavia ja väkivaltaisia, jengiydytään, ryöstetään kadulla, uhkaillaan teräasein jne. Tämän vuoksi poliisi on kehottanut ihmisiä välttämään liikkumasta yksin pimeään aikaan (IS 23.11.2022).

Väkivalta kohdistuu myös toisiin nuoriin, joille voi aiheutua elinikäinen vamma ja olla hengenvaarallinen tai johtaa jopa kuolemaan. Monet ihmiset tekevät vuorotyötä, joten työn ja kodin välillä pitää voida liikkua turvallisesti mihin vuorokauden aikaan tahansa!

Nykyinen hallitus kieltää asian olemassaolon ja ummistaa siltä silmänsä, vaikka poliisihallitus ja poliisijärjestöjenliitto on tuonut kasvavaa huolta ja ongelmaa esiin jo vuosien ajan.

Tarvitaan lisää resursseja, jotta voidaan turvata kansalaisten turvallisuus, liikkuminen, ja että voidaan ohjata näitä nuoria oikeille raiteille elämässään. Ei ole järkeä, että nuoret viettävät parhaat nuoruusvuotensa vankilassa, kun heitä tarvitaan työelämässä.

Olin vierailulla Ruotsin poliisiliitossa 3 vuotta sitten, liiton puheenjohtaja varoitti jo silloin Suomea tekemästä samoja virheitä kuin he ovat tehneet. Ikävä kyllä olemme kompastelleet samoissa asioissa ja Ruotsin malli näyttää rantautuvan Suomeen varoituksista huolimatta.

Suomi tulee Ruotsin perässä 10 vuotta, nyt on korkea aika puuttua tähän, kun siihen vielä on mahdollisuus.

Seppo Ijäs
Poliisi
Kaupunginvaltuutettu, Porvoo
Eduskuntavaaliehdokas, Kok