Mielipide: Aluevaltuuston jäseniltä vaaditaan johtamisen kokemusosaamista

Aluevaaliehdokkaiden kirjoitukset Uutiset

Tiedämme, että sosiaali- ja terveyspalvelujen (sote) uudistusprosessi on erityisen haastava ajallisesti ja rahoituksellisesti. Varsinkin aluevaltuustoon valittavien tulee ryhtyä ”tuumasta toimeen” välittömästi mandaatin saatuaan 1.3.2022. Tämän takia on tärkeää, että aluevaltuustoon valitaan henkilöitä, joilla on talousosaamisen lisäksi kokemusta suurten organisaatioiden toiminnasta johtotehtävissä. Nykyisten sosiaali- ja terveyspalvelujen toimivuuden turvaamiseksi tarvitaan kokemusosaamista myös henkilöstöjohtamisesta.

Tulevassa uudistuksessa on kyse kahdesta keskeisestä muutoksesta: sote-palvelujen ja pelastustoimen rahoitusvastuu siirtyy kunnilta valtiolle sekä sotepalvelujen ja pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueille. Tässä on myös tällä hetkellä ongelman ydin. Jos valtiolta ei tule riittävästi rahaa, euroja Itä-Uudenmaan hyvinvointialueelle, ei ole mahdollista alueen pitää yllä edes nykyistä palvelutasoa, jonka alueen 7 kuntaa (Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Porvoo, Pukkila ja Sipoo) ovat toteuttaneet.

Itä-Uudellamaalla ei ole ennestään kuntien yhteistä sote-kuntayhtymää. Joten alueen tukitoiminnot joudutaan järjestämään alusta alkaen ja nopeasti. Tietojärjestelmät tulee yhdenmukaistaa. Vaikka haussa on jo hyvinvointialueelle ICT-muutosasiantuntija, ei se takaa, että esimerkiksi hyvinvointialueen kaikki hoiva-, sosiaalitoimen- tai palolaitoksen ym. työntekijät saavat palkkansa ajallaan 1.1.2023 alkaen. Porvoon kaupunki on jo hyvänä toimijana käynnistänyt tukipalveluyhtiön perustamistoimenpiteet. Yhtiön ideana olisi tuottaa palveluita hyvinvointialueelle, kaupungille ja mahdollisesti muille kunnille. Vantaa/Keravan hyvinvointialue on taas päättänyt, että sen henkilöstön palkkalaskennan hoitaa HUS-yhtymä. Länsi-Uudellamaalla on meneillään samasta asiasta neuvottelut HUS-yhtymän kanssa. Äänestämällä valittu aluevaltuusto tulee tähänkin asiaan ottamaan heti alkuvaiheessa kantaa. Vaativa ja merkittävä asia heti valtuuston päätöslistalle, eikä päätöksentekoa helpota se, että Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen väliaikainen valmistelutoimielin haki vuodelle 2022 valtionavusta ICT-muutokseen 15 476 191 euroa, mutta sosiaali- ja terveysministeriön 20.12.2021 antamassa päätöksessä avustusta myönnettiin vain 6 772 508,97 euroa. Olen aiemmin kirjoittanut, että myös Itä-Uudenmaan pelastustoimesta uupuu noin 1,6 miljoonaa euroa. Tilanteen ollessa sama, tämäkin asia tulee aluevaltuuston päätöslistalle.

Kokoomuslaisena olen sote-uudistuksessa positiivisesti mukana, mutta sitä mieltä, että koko Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen talousarvio tulee valtion rahalla kattaa niin, että nykyinen palvelutaso pystytään vähintään ylläpitämään. Samalla, edes hieman helpottuisi tulevan aluevaltuuston työ. Vihreää valoa odotellessa toivon kaikille aluevaaleissa oleville ehdokkaille tsemppiä kampanjoihin – vaativaan tehtävään olemme kaikki hakeutumassa!

Ari Forsberg, kauppatieteiden kandidaatti, eläkeläinen, Kokoomus Itä-Uusimaa