Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa
Ensimmäistä kertaa Suomen historiassa ihmisiä kuolee enemmän kuin syntyy. Väkiluku olisi vahvasti vähenevä ilman ulkomailta tulevaa maahanmuuttoa. Väestön kasvulla on yllättävän kauaskantoisia ja merkittäviä vaikutuksia koko Suomen tulevaisuuteen. Kasvava väestökehitys helpottaa työvoimapulaa ja parantaa huoltosuhdetta, mikä lisää kansalaisten hyvinvointia ja edistää vaurastumista. Ilman väestökasvua on vaikea huolehtia julkisen sektorin kasvavasta velkataakasta ja yhä suuremmaksi kasvavasta eläkevastuusta.
On vaikea ymmärtää työperäisen maahanmuuton vastustusta. Syyt ovat kaiketi enemmän ennakkoluuloihin kuin tosiasioihin perustuvia. Yksi myytti on se, että ulkomaalaiset vievät suomalaisten työpaikat. Näin saattaa joissakin tapauksissa tapahtua, mutta suurimmalta osin työperäinen maahanmuutto tekee mahdolliseksi työpaikkojen täyttämisen, kun kantaväestöstä ei ole löytynyt riittävästi sopivia työnhakijoita. Voidaan kysyä miten esimerkiksi suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä voisi toimia ilman ulkomaalaistaustaisia lääkäreitä ja hoitajia. Vaikka Suomessa on työttömyyttä, niin sopivan koulutuksen omaavista ihmisistä on pulaa. Lääkäreitä ei juurikaan löydy työttömyyskortistosta. Yksi syy ulkomaalaisvastaisuuteen voi löytyä myös siitä, että mahdolliset kulttuuri- ja kielierot koetaan liian vaikeiksi ja omaa asemaa uhkaavaksi.
On tärkeää nähdä ero pakolaisuuden ja työperäisen maahanmuuton välillä. Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n tutkimusten mukaan työperäisellä maahanmuutolla on selvästi positiivinen vaikutus talouskasvulle. Pakolaisten osalta ei nähdä vastaavia vaikutuksia talouskasvuun. Pakolaisten työllistyminen on monessa tapauksessa vaikeaa.
Vuonna 2020 Suomessa asui 440 000 ulkomaalaistaustaista ihmistä, joista neljännes asui pääkaupunkiseudulla. Ulkomaalaisten osuus on noin kahdeksan prosenttia, mikä on Länsi-Euroopan alhaisin luku. Suomeen siis mahtuisi ja tänne tarvittaisiin lisää väkeä. Tärkeintä on tunnistaa se, että alhaisen syntyvyyden ja väestön ikääntymisen kierteessä työvoima loppuu kesken ja se tulee aiheuttamaan suuria vaikeuksia. Talouskasvu taantuu ja sote-alan työvoimapula tulee aiheuttamaan niin suuria ongelmia, että jokainen suomalainen tulee tämän arjessaan huomaamaan ennemmin tai myöhemmin.
Työperäistä maahanmuuttoa voidaan edistää tekemällä maahanmuutosta sujuvampaa. Perheiden yhdistämisellä, lasten koulutuspaikoilla ja kielikoulutuksella on myös oma tärkeä sijansa. Ehkä eniten tarvitsemme kuitenkin asennemuutosta. Edessä olevat haasteet ovat suuria, mutta niitä voidaan lievittää, jos suhtaudumme myönteisesti ja ennakkoluulottomasti työperäiseen maahanmuuttoon.
Timo Kallio
Kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas 2023