Nyt on oikea aika työnteon kunnianpalautukselle
Edeltävät sukupolvet ovat työllään rakentaneet Suomesta sivistyneen, hyvinvoivan ja vauraan yhteiskunnan. Meillä on velvollisuus pitää huoli siitä, että Suomi on yhtä hyvä maa lapsillemme ja heidän lapsilleen. Siksi hyvinvointiyhteiskunnan pelastaminen on seuraavan hallituksen tärkein tehtävä.
Työllä turvaamme hyvinvointiyhteiskunnan. Siksi tarvitsemme työnteon kunnianpalautuksen. Me kokoomuslaiset haluamme, että jokainen työikäinen suomalainen osallistuu työn tekemiseen omien kykyjensä ja jaksamisensa mukaan. Jokaisella on oltava mahdollisuus tulla toimeen omalla työllään.
Haluamme rakentaa maailman parasta työelämää. Sellaista, jossa suomalaiset jaksavat ja voivat hyvin. Emme halua, että työnteko on suomalaisille vain pakollinen paha. Työ on parhaimmillaan tapa toteuttaa itseämme ja unelmiamme. Työ tuo merkityksellistä sisältöä elämäämme. Työ luo toimeentuloa ja mahdollisuuksia tehdä omia valintojamme.
Aiempina vuosikymmeninä hyvinvointiyhteiskunnan rakentamista ohjasivat ahkeruuden ja säästäväisyyden periaatteet. Hyvinvointiyhteiskunnan pystyttäneille sukupolville oli selvää, ettei yli varojen voi elää. Yhtä selvää oli, ettei hyvinvointi synny ilman työntekoa. Jaettava syntyy vain sillä, että nousee aamulla ylös sängystä, käärii hihat ja ryhtyy hommiin.
Hyvinvointiyhteiskunta perustuu sopimukseen, jonka mukaan jokaisella on velvollisuus osallistua yhteisen hyvän rakentamiseen – olitpa sitten Suomessa syntynyt tai tänne muuttanut. Vain näin meillä on varaa pitää huolta heistä, jotka eivät siihen itse pysty.
Vaalien alla voi tuntua houkuttelevalta luvata äänestäjille neljän päivän työviikkoja ja kuuden tunnin työpäiviä. Me kokoomuksessa haluamme olla rehellisiä, emmekä lupaa mahdottomia. Hyvinvointiyhteiskuntaa ei pelasteta työntekoa vähentämällä. Valtion kirstuun ei kilahda lisää euroja tehtyjen työtuntien määrää vähentämällä.
Jokaisella suomalaisella lapsella on oikeus nähdä vanhempansa tekemässä töitä ja osallistumassa yhteiskunnan rakentamiseen. Tämä antaa esikuvia sekä ymmärryksen siitä, mitä itseltä tulevaisuudessa odotetaan. Haluamme antaa kaikille mahdollisuuden osallistua omalla tavallaan ja palkita ahkeruudesta.
Suomi on tienhaarassa. Voimme jatkaa velaksi elämistä, tekohengittää taloutta lainarahalla ja jättää laskun lapsillemme. Kokoomuksen mielestä tämä on kylmä tie. Vaihtoehtona on myös kituuttaminen, juustohöylä ja jatkuvat veronkorotukset. Tämäkin on mielestämme kylmä polku kuljettavaksi. Siksi meidän valintamme on työn linja. Haluamme asettaa työn etusijalle ja tehdä rohkeita uudistuksia, jotka luovat Suomeen lisää työtä ja työpaikkoja.
Koska työpaikat eivät synny toivomalla, tarvitaan konkreettisia tekoja. Kokoomus haluaa nostaa työllisyysasteen 80 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Haluamme, että ensi vaalikauden aikana työllisyys vahvistuu vähintään 100 000 työllisellä.
Näillä keinoilla työnteon kunnianpalautus muuttuu sanoista teoiksi:
1. Lisäämme sopimisen vapautta kaikilla työpaikoilla
Kokoomus haluaa mahdollistaa kaikille työntekijöille reilun paikallisen sopimisen kaikilla työpaikoilla. Muun muassa näin se tehdään:
- Poistetaan työlainsäädännöstä järjestäytymättömiä ja yleissitovaa työehtosopimusta noudattavia yrityksiä koskevat sopimisen kiellot.
- Työehtosopimukset määrittelisivät jatkossakin työsuhteen minimiehdot. Muista asioista voidaan sopia työpaikoilla, kun työnantajan ja työntekijän välinen luottamus on kunnossa. Jos yhteistä ymmärrystä ei löydy, noudatettaisiin työehtosopimusta.
- Selvitetään vähimmäisehtojen kirjaamista lakiin, sillä kasvavissa määrin on aloja, joilla ei ole valtakunnallista työehtosopimusta tai se ei täytä yleissitovuuden ehtoja.
- Lisätään työntekijöiden ja työnantajien välistä luottamusta henkilöstön asemaa ja vaikutusmahdollisuuksia parantavilla lainsäädäntöuudistuksilla.
Tavoiteltu työllisyysvaikutus: 15 000
2. Teemme työnteosta joutenoloa kannattavampaa
Kokoomus haluaa purkaa työnteon kannustinloukkuja uudistamalla verotusta ja sosiaaliturvaa. Muun muassa näin se tehdään:
- Uudistetaan sosiaaliturvaa Kokoomuksen esittämän vastikkeellisen yleistukimallin pohjalta.
- Porrastetaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan, lyhennetään sen kestoa, palautetaan siihen omavastuupäivät sekä laajennetaan se koskemaan kaikkia palkansaajia. Lisäksi euroistetaan ansiosidonnaisen työttömyysturva.
- Varmistetaan, että työttömyysturva ei nouse palkkatasoa nopeammin.
- Nostetaan ulosoton suojaosaa pysyvästi.
Tavoiteltu työllisyysvaikutus: 40 000 – 45 000
3. Kevennämme työn verotusta kaikissa tuloluokissa
Kokoomus haluaa tulevaisuudessa verokarhu vie nykyistä pienemmän siivun palkasta. Kyse on meille arvovalinnasta. Meidän mielestämme ylityötunnista tai palkankorotuksella tienatusta eurosta pitäisi jäädä aina vähintään puolet tekijänsä käteen. On oikein, että ahkeruudesta palkitaan. Muun muassa näin se tehdään:
- Kevennetään ansiotuloverotusta miljardilla. Kohdennetaan kevennys kaikkiin tuloluokkiin. Rahoitetaan ansiotuloverotuksen keventäminen vähemmän haitallisilla veroilla.
- Parannetaan kotitalousvähennystä pysyvästi ja toteutetaan senioreiden korotettu kotitalousvähennys palvelutyön verokiilan pienentämiseksi.
- Torjutaan kaikki työn verokiilaa kasvattavat ehdotukset.
Tavoiteltu työllisyysvaikutus: 15 000
4. Sujuvoitamme työperäistä maahanmuuttoa
Kokoomus haluaa, että Suomi on maa, johon halutaan tulla töihin. Suomen väestö ikääntyy ja työikäisten määrä pienenee. Työperäisen maahanmuuton kasvattaminen on välttämätöntä talouskasvun ja hyvinvointiyhteiskunnan palveluiden rahoituksen turvaamiseksi. Muun muassa näin se tehdään:
- Luovutaan ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnasta.
- Otetaan sertifioiduille yritykselle nopea kahden viikon työlupamenettely.
- Varmistetaan työehtojen noudattaminen tehokkaalla jälkivalvonnalla ja asetetaan rikkomuksista tuntuvat seuraamukset.
- Kootaan vastuu työperäisen maahanmuutosta yksiin käsiin, turvataan lupakäsittelyyn riittävät resurssit ja nopeutetaan työlupaprosesseja automatisoimalla niiden käsittelyvaiheita.
Tavoiteltu työllisyysvaikutus: 15 000
5. Vahvistamme työhyvinvointia ja työkykyä
Kokoomus haluaa Suomeen maailman parhaan työelämän, jossa työhyvinvointiin panostetaan ja työntekijöiden työkyvystä huolehditaan. Muun muassa näin se tehdään:
- Vahvistetaan työterveyspalveluita, aikaista hoidon tarpeen tunnistamista ja hoitoon ohjaamista.
- Otetaan käyttöön terapiatakuu matalan kynnyksen mielenterveyspalvelujen saatavuuden parantamiseksi.
- Toteutetaan kansallinen hanke sairauksien ennaltaehkäisemiseksi. Vähennetään menetettyjä työpäiviä laajentamalla työikäisten rokotusohjelmaa. Vahvistetaan sote-palveluiden ammattilaisten osaamista kohdata päihdeongelmat sairautena.
Tavoiteltu työllisyysvaikutus: 5 000
6. Vahvistamme työelämän tasa-arvoa
Kokoomus haluaa rakentaa tasa-arvoista työelämää, joka ei aseta ihmisiä epätasa-arvoiseen asemaan sukupuolen tai minkään muunkaan tekijän suhteen. Muun muassa näin se tehdään:
- Edistetään perhevapaiden ja hoivavastuun tasaisempaa jakautumista vanhempien kesken sekä samapalkkaisuuden periaatetta ja anonyymia rekrytointia.
- Seurataan perhevapaauudistuksen toteutumista ja jatketaan etuusjärjestelmän uudistamista työelämän tasa-arvon vahvistamiseksi.
- Lasketaan määrätietoisesti varhaiskasvatusmaksuja ja luodaan useamman vaalikauden suunnitelma maksuttoman varhaiskasvatuksen toteuttamiseksi.
Tavoiteltu työllisyysvaikutus: 5 000
7. Uudistamme työvoimapalvelut
Kokoomus haluaa uudistaa työvoimapalvelut, jotta työpaikat ja työntekijät kohtaavat jatkossa entistä paremmin. Muun muassa näin se tehdään:
- Uudistetaan työvoimapalveluita vastaamaan paremmin yksilöiden tarpeita. Kohdennetaan tukea erityisesti pitkäaikaistyöttömille.
- Arvioidaan aiemmin hankitun osaamisen laajempaa tunnistamista pätevyyden osoittamiseksi, jotta työstä työhön siirtymistä voidaan vauhdittaa.
Tavoiteltu työllisyysvaikutus: Ei arvioitavissa.
8. Helpotamme työntekijöiden palkkaamista yrityksiin
Kokoomus haluaa, että työntekijöiden palkkaaminen on jatkossa entistä helpompaa. Uuden työntekijän palkkaaminen ei saa olla työnantajalle kohtuuton riski, koska muuten työpaikat jäävät helposti syntymättä. Muun muassa näin se tehdään:
- Luodaan uusia työpaikkoja helpottamalla ensimmäisen työntekijän palkkaamista aivan pieniin yrityksiin nostamalla koeaika yhteen vuoteen.
- Kannustetaan yrityksiä palkkaamaan pitkäaikaistyöttömiä siten, että määräaikainen työsuhde pitkäaikaistyöttömän kanssa on mahdollinen ilman erityisiä perusteluita.
- Kevennetään palkkaamiseen liittyvää byrokratiaa sekä asiointia viranomaisten kanssa. Luodaan yksi verkkopalvelu, jossa hoituvat kaikki työntekijän ja työnantajan velvoitteet.
Tavoiteltu työllisyysvaikutus:
9. Lisäämme osa-aikatyön mahdollisuuksia
Kokoomus haluaa, että myös osatyökykyisillä on oltava nykyistä joustavammin mahdollisuuksia osallistua työelämään.
- Lisätään osa-aikatyön mahdollisuuksia, jotta erityisesti pienten lasten vanhemmat, osatyökykyiset sekä vanhuuseläkkeellä ja työeläkkeellä olevat voivat osallistua nykyistä joustavammin työelämään.
- Yhteensovitetaan verotusta ja sosiaaliturvaa siten, että osa-aikainenkin työ kannattaa.
- Parannetaan vammaisten henkilöiden mahdollisuuksia osallistua työelämään.
- Uudistetaan sosiaaliturvaa Kokoomuksen esittämän vastikkeellisen yleistukimallin pohjalta.
Tavoiteltu työllisyysvaikutus:
10. Pidennämme työuria alusta, keskeltä ja lopusta
Kokoomus haluaa pidentää suomalaisten työuria alusta ja lopusta. Muun muassa näin se tehdään:
- Otetaan käyttöön alle 25-vuotiaiden nuorten ja työllistyvien pitkäaikaistyöttömien korotettu työtulovähennyksen.
- Lopetetaan eläkkeen kertymisen työttömyyden ajalta. Valtiovarainministeriön arvion mukaan tällä olisi 15 000 työllisen vaikutus.
- Toteutetaan Singaporen mallin mukainen senioreiden kannustinmallin. Siinä alimman eläkeiän saavuttaessaan työntekijällä olisi mahdollisuus halutessaan uudistaa työsopimus kevyemmillä velvoitteilla ja vastuilla tinkimättä elintasosta. Singaporessa malli nosti keskimääräistä eläkkeellesiirtymisikää kahdella vuodella.
- Poistetaan ikäsyrjintää luovia rakenteita, kuten eläkemaksujen suurten työnantajien nykymuotoinen omavastuuosuus.
- Ehkäistään sairauspoissaolojen syntymistä ja pitkittymistä. Vakiinnutetaan TYÖOTE-toimintamalli kaikille hyvinvointialueille.
Tavoiteltu työllisyysvaikutus: 18 800
Arviot työllisyysvaikutuksista:
Toteutetaan Kokoomuksen perhevapaamalli. Työllisyysvaikutus: 3000. Lähde: Työllisyyspakettityöryhmän laskelma kotihoidontuen muutoksen vaikutuksista – Työllisyyspaketti työryhmän esitykset – TEM 33/2016
Alennetaan varhaiskasvatusmaksuja 30 miljoonalla eurolla. Työllisyysvaikutus: 800. Lähde: Eduskunnan sisäinen tietopalvelu, 24.11.2021
Toteutetaan terapiatakuu 35 miljoonalla eurolla. Työllisyysvaikutus: 5000. Lähde: Kansalaisaloite, Terapiatakuu mielenterveyspalveluihin pääsyn nopeuttamiseksi 20.2.2019
Paikallinen sopiminen. Työllisyysvaikutus: 15000. Lähde: Suomen yrittäjät, 15.8.2019
Kv-rekrytoinnin kokonaisuus. Työllisyysvaikutus: 10000. Tavoitetaso.
Porrastetaan ansiosidonnainen työttömyyden keston mukaan. Työllisyysvaikutus: 7900. Lähde: Eduskunnan sisäinen tietopalvelu, 24.11.2022
Ansiosidonnaisen työttömyysturvan lyhentäminen. Työllisyysvaikutus: 15500. Lähde: Eduskunnan sisäinen tietopalvelu, 24.11.2022
Ansiosidonnaisen omavastuupäivien palautus. Työllisyysvaikutus: 300. Lähde: Eduskunnan sisäinen tietopalvelu, 24.11.2022
Ansiosidonnaisen työssäoloehdon palauttaminen 12 kuukauteen. Työllisyysvaikutus: 6500. Lähde: Eduskunnan sisäinen tietopalvelu, 8.11.2021
Asumistukien uudistaminen. Työllisyysvaikutus: 2900. Lähde: Eduskunnan sisäinen tietopalvelu, 24.11.2022
Työttömyyspäivärahan korottaminen kuluttajahintahintaindeksin sijaan ansiotasoindeksin verran. Työllisyysvaikutus: 5800. Lähde: Eduskunnan sisäinen tietopalvelu, 24.11.2022
Ulosoton suojaosan korotus Työllisyysvaikutus: 2000. Lähde: Työllisyyspaketti työryhmän esitykset – TEM 33/2016
Ansiosidonnaisen euroistaminen. Työllisyysvaikutus: 1500. Lähde: Lakiluonnos VN/6417/2022.
Kotitalousvähennyksen vahvistaminen ja Sitran ehdottama ikääntyneiden korotetun kotitalousvähennyksen sekä suoran tuen yhdistelmä. Työllisyysvaikutus: 3000. Lähde: Lähde: Sitra – Kotitalousvähennys arjen tukena (2015). Arvio perustuu tapaan, jolla Sitran arvioi palveluostojen lisäävän työllisyyttä, kun kotitalousvähennystä vahvistetaan.
Kevennetään ansiotuloverotusta miljardilla. 200 miljoonaa kohdennetaan työtulovähennyksen korottamiseen (3 500). 800 miljoonaa tasaisesti kaikkiin tuloluokkiin (9 300). Työllisyysvaikutus: 12800. Lähde: Eduskunnan sisäinen tietopalvelu, 24.11.2022
Lopetetaan eläkkeen kertyminen työttömyyden ajalta. Työllisyysvaikutus: 15000. Lähde: Keskuskauppakamari, Ratkaisuja Suomelle (2022) / VM
Verokannustin nuorille ja työllistyville pitkäaikaistyöttömille. Työllisyysvaikutus: 3800. Lähde: Eduskunnan sisäinen tietopalvelu, 24.11.2022