Vantaa-Kerava: Vantaa-Keravan tulee panostaa ennaltaehkäisyyn
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on rahanarvoinen asia. Jos terveyseroja voidaan kaventaa se vaikuttaa terveydenhuollon menoihin myönteisesti. Jos väestön terveys kohoaisi, vähenisivät terveysongelmat merkittävästi. Useisiin sairauksiin liittyy liitännäisongelmia, jotka on ehkäistävissä hyvällä terveydenhoidolla ja ihmisten ajantasaisella tietoisuudella omasta terveydestään. Korjaavan työn tarve on raskasta ja kallista. Se on myös yksilön kannalta tarkasteltuna kuluttavaa ihmiselle itselleen. Sairastuminen voi johtaa samalla taloudelliseen ahdinkoon.
Miljoonasäästöt jo yhden henkilön kohdalla
Hyvä terveys lisäisi työllisyysastetta, vähentäisi sairauspoissaoloja ja työkyvyttömyyseläkkeitä sekä kuolemia. Tästä koituisi isot säästöt yhteiskunnalle ja samalla se olisi inhimillisesti arvokasta. Esim. nuorena syrjäytyvän henkilön yhteiskunnalle aiheuttamat kulut ovat hänen elämänsä aikana arvioitu olevan 1,2milj. euroa.
Diabeteksen osuus suomen terveydenhuollon menoista on noin 15%. Tavanomaisen diabetes potilaan hoito maksaa keskimäärin 342€/vuosi. Jos potilaalla on komplisoitunut diabetes, jossa esiintyy muita lisäsairauksia, hoito on kustannuksiltaan 24-kertainen eli maksaa yhdelle potilaalle keskimäärin 8332€/vuosi. Liikalihavuus altistaa diabetekselle. Hankalissa tilanteissa elintapaohjaukseen pitäisi kiinnittää enemmän huomioita yksilöllisesti. Lihavuuden hoitoon ei riitä liikunnan ja ravitsemuksen ohjaus. Tarvitaan valmentavaa otetta, joka sisältää myös hoitoa ja terapiaa. Tästä on näyttöä Painonhallintatalo-konseptissa.
Asukkaat haluavat kuntoutusta
Erityisesti fysioterapia ja kuntoutus voi auttaa jo ennen kuin ongelmat ovat syntyneet. Tarvitaan asiakkaiden fysioterapeuttista tutkimusta ja myös hoitoa. Palvelusetelit ja maksusitoumukset yksityiseltä pitää ottaa käyttöön. Kotihoidossa ja ikääntyneille pitää käyttää myös fysioterapeutteja kuntoutuksessa, kuten sotaveteraaneille on tehty.
Nämä ovat asioita, jota Vantaa-Keravan asukkaat kiihkeästi haluavat ja tarvitsevat. Näillä toimilla saamme myös kustannukset hallintaan.
Terhi Enjala
Fysioterapia- ja kuntoutusyrittäjä, osteopaatti
Alue- ja kaupunginvaltuutettu