Vantaa-Kerava: Miten Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella menee?
Vuosia odotettu ja rakennettu soteuudistus toteutui vihdoin 2023 vuoden alusta. Ensimmäisinä kuukausina keskityttiin turvalliseen siirtymään. Siihen, että palveluihin ei tule katkoksia, tietotekniikka toimii ja palkat maksetaan. Tämä toteutui hyvin. Suurimmalle osalle kansalaisista sote-uudistus ei ole näkynyt millään tavalla arjessa. Nyt on palveluiden kehittämisen aika ja tavoitteet pitää olla kirkkaana mielessä.
Päätavoitteena on turvata yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut hyvinvointialueella asuville sekä parantaa palvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta.
Sote-alan työntekijäpula vaikeuttaa tavoitteisiin pääsemistä
Työntekijäpulasta huolimatta jatkuvaa toiminnan parantamista on suunniteltu ja tehty. Lastensuojelussa on aloitettu Perhekeskus-toimintamallin kehittäminen, jolloin lapsiperhe saa kaiken tarvitsemansa tuen samasta paikasta. Nuorten mielenterveyspalveluissa on ensiaikoja kahden viikon sisään ilmoittautumisesta. Lisäksi on panostettu eri toimipisteiden (Nuppi Kerava, Myyrmäki ja Tikkurila) toiminnan yhdenmukaistamiseen. Terveysasemilla tiimimallin kehittäminen on alkanut. Mallin tavoitteena on potilaan hoidon aloittaminen heti ensimmäisessä yhteydenotossa ja lisätä hoidon jatkuvuutta.
Tavoitteena kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja
Hyvinvointiin ja terveyteen vaikuttavat koulutus, työllisyys, elintaso, terveellinen elinympäristö ja terveelliset elintavat. Hyvinvointialue tukee kansalaisten hyvinvointia ja terveyttä tuottamissaan palveluissa.
Tavoitteena turvata ammattitaitoisen työvoiman saanti
Vantaan ja Keravan alueella on tavoitteena vähentää vuokratyövoiman käyttöä, koska se on kallista ja sotepe-alalla tiukoissa tilanteissa tiimissä työskentely toteutuu paremmin pysyvillä työntekijöillä. Keinoina pitää osaavat työntekijät töissä ovat mm hyvä johtaminen, sopiva työmäärä, mahdollisuudet vaikuttaa työaikaansa ja palkka sekä palkitseminen.
Tavoitteena vastata ikääntymisen ja syntyvyyden laskun aiheuttamiin haasteisiin
Ikääntyminen lisää sairastavuutta ja palveluntarvetta. Tähän voi vaikuttaa sairauksien ennaltaehkäisyllä ja hoitamalla hyvin olemassa olevat sairaudet. Hoidon jatkuvuus, hoitosuunnitelma ja nykyaikainen potilastietojärjestelmä tukevat hyvää hoitoa ja ennaltaehkäisyä.
Sote-alan työntekijäpula on länsimainen ongelma. Työntekijöitä pyritään saamaan useaa eri kautta. Vantaan ja Keravan alueella on oppisopimuskoulutukset lähihoitajille. Kansainvälinen rekrytointi on käytössä ja alueella on töissä jo nyt mm. kiinalaisia, kenialaisia, filippiiniläisiä hoitajia.
Tavoitteena hillitä kustannusten kasvua
Tiedossa on, että sote-kustannukset tulevat kasvamaan vuosittain. Kustannusten kasvun hillitseminen onnistuu, mutta se vaatii systemaattista ennaltaehkäisyä, ongelmien hoitoa heti matalalla kynnyksellä ja terveyttä tukevaa päätöksen tekoa myös valtakunnan tasolla.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella menee hyvin. Töitä on paljon, mutta paljon on myös intoa ja paloa tehdä maailman parasta sotea.
Marja Ahava
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluevaltuutettu