Porvoon sairaalan tulevaisuutta turvaamassa
Porvoon sairaalan tulevaisuus oli jälleen hetken sumuinen. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS laatii parhaillaan palveluverkkosuunnitelmaa, jossa päätetään HUS:n sairaaloiden tulevaisuudesta.
Toisin kuin muut Suomen hyvinvointialueet, Uudenmaalla hyvinvointialueet eivät järjestä erikoissairaanhoitoa vaan vain perusterveydenhuollon. Erikoissairaanhoidon järjestää Uudenmaan hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin yhdessä omistama HUS.
Itä-Uudenmaan hyvinvointialue ei siten yksin päättää Porvoon sairaalan kohtalosta, vaan se on kaikkien Uudenmaan hyvinvointialueiden ja niiden omistusohjaaman HUS:n hallituksen käsissä. Hyvinvointialueiden intressit ovat keskenään osin erilaiset. Kullakin sijaitsee sairaala.
Porvoon sairaalan turvaaminen ja kehittäminen vaatii siten hyvää yhteistyötä ja verkostoja Uudellamaalla. Muilla Uudenmaan hyvinvointialueilla, Helsingissä ja siten HUS:ssa keskeinen vallankäyttäjä on Kokoomus.
Siksi vaikuttaminen Kokoomuksen kautta on auttanut kriittisissä vaiheissa turvaamaan Porvoon sairaalan tulevaisuutta.
Tärkein taistelu Porvoon sairaalan tulevaisuudessa käytiin vuosi sitten. Silloin HUS:n viranhaltijat esittivät Porvoon sairaalan yhteis- ja traumapäivystyksen lakkauttamista. Tämän aikeen torjuimme onnistuneesti alueemme johtavien päättäjien yhteistyöllä yli puoluerajojen.
Porvoon sairaalan koko päivystys ei ole tämän jälkeen ollut enää vaakalaudalla. Nyt päätettävässä HUS:n palveluverkkosuunnitelmassa lyödään lukkoon HUS:n sairaaloiden kehittäminen ja profiili.
Itäuusmaalaisten kannalta oleellista on, että Porvoon sairaalassa säilyy päivystyksen lisäksi riittävä erikoissairaanhoidon valikoima ja leikkaustoiminta. Juuri leikkaustoiminta oli palveluverkkosuunnitelman yhteydessä hetken vaarassa.
HUS:n viranhaltijat ovat nimittäin halunneet siirtää Porvoosta pois viikonloppujen päivystysleikkaukset sekä yöllistä päivystysvalmiutta. Viikonloppujen leikkauksia on ollut Porvoossa ylipäätään vähän.
Huoli oli kuitenkin se, että yöajalta siirretään pois anestesiavalmius, minkä myötä myös päiväaikaisia vaativia leikkauksia olisi jouduttu lopettamaan Porvoosta. Sairaala olisi typistynyt vähemmän vaativien operaatioiden sairaalaksi. Tätä emme hyväksyneet.
Itä-Uudenmaan tehokas edunvalvonta tuotti tulosta, koska HUS:n hallitukselle esitellyssä viimeisessä suunnitelmassa kuvatut muutokset eivät vie vaativia erikoissairaanhoidon leikkauksia pois Porvoosta. Ortopedian, gastrokirurgian, urologian, silmäkirurgian sekä korva-, nenä- ja kurkkukirurgian päiväaikainen leikkaustoiminta jatkuisi entisellään ja jopa lisääntyisi.
Porvoossa säilyisi sisätautien, akuuttilääketieteen ja kirurgian erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon ympärivuorokautinen päivystys. Myös yöaikainen anestesiavalmius turvattaisiin. Porvoon sairaalan päivystys sekä päiväaikaiset vaativat leikkaukset on siten turvattu.
Viikonloppujen päivystysleikkaukset siirtyisivät kuitenkin Porvoosta. Näitä leikkauksia ei tosin ole ollut tähänkään asti kuin keskimäärin 3 viikossa. Päivystyskirurgiaa tehtäisiin edelleen arkisin virka- ja ilta-aikana. Päiväaikaisista toiminnoista muutoksia tulisi käsi- ja plastiikkakirurgiaan.
Vastineeksi Porvoossa tehtävien päiväaikaisten elektiivisten leikkausten määrää kasvatettaisiin jopa 1000 nykyisestä, kun nykyistä viikonlopun työpanosta tehostettaisiin virka-aikaan. Muutoksista HUS saisi vuositasolla noin 4 miljoonan euron säästöt.
Oleellista Porvoon sairaalan profiilille on myös se, mitkä erikoissairaanhoidon poliklinikat jatkaisivat. HUS:n valmistelun lähtökohta on se, että Porvoossa jatkuu tarkoituksenmukainen poliklinikkatoiminta eri erikoisaloilla. Hyvinvointialueemme lähtee siitä, että erikoissairaanhoidon poliklinikkatoiminnan on jatkuttava mahdollisimman laajana ja eri-ikäisiä palvelevana.
Kun HUS:n hallitus lyö lukkoon sairaaloiden palveluverkon toukokuun alussa, pääsee uuden Porvoon sairaalan ja hyvinvointikeskuksen suunnittelu jatkumaan Porvooseen. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen ja HUS:n uuteen yhteisrakennukseen on tarkoitus sijoittaa sairaalan erikoissairaanhoidon toiminnan lisäksi ainakin huonokuntoisen Näsin terveysaseman palvelut.
Porvoon sairaalan tulevaisuus näyttää siten valoisalta.
Heikki Vestman
Kirjoittaja on Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen valtuuston puheenjohtaja ja kansanedustaja (kok)