Saavutettavuus on yhdenvertaista
Saavutettavuus on yhdenvertaisuutta. Se on perusoikeus ihan jokaiselle toimintakykyyn katsomatta. Saavutettavuutta on, että meistä jokainen pystyy käyttämään digitaalisia palveluja, verkkosivuja tai mobiilisovelluksia. Viestinnän, palveluiden ja tiedonsaannin pitää löytyä helposti. Digitaalisten palvelujen käyttö ei saisi myöskään luoda paineita, eikä pelkoa.
Olen lähes sokeutunut silmänpohjan rappeutumisen takia. Etenevä silmäsairaus todettiin varhaisaikuisuudessa. Toimiessani Keski-Uudenmaan alueella luottamustoimissa törmään usein lomakkeisiin tai dokumentteihin, jotka eivät ole minulle saavutettavia. Luennoilla ja kokouksissa materiaalit heijastetaan valkokankaalle, josta en pysty niitä seuraamaan. Kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Itse tarvitsisin juuri sanoja. Käytän tiedonsaantiin näkövammaisille kehitettyä ruudunlukuohjelmaa puhelimella ja tietokoneella.
Hyvinvointialueiden digipalveluiden pitää olla lain mukaan saavutettavia, eikä tätä kolumnia kirjoittaessa huhtikuussa 2024 Keusoten saavutettavuusselostetta ole päivitetty vuoden 2021 jälkeen.
Esimerkiksi Keusoten verkkosivuilla asiakas ei pysty täyttämään suoraan vammaispalveluhakemusta. Hakemus pitää tulostaa paperiversioksi, jonka jälkeen lomakkeen voi täyttää kynällä. Sen jälkeen lomake laitetaan kirjekuoreen ja postimerkin kanssa postilaatikkoon.
Voi olla, että hakijan taloudessa ei ole tulostinta. Voi olla, että hakija ei itse pysty täyttämään lomaketta. Lähimmälle postilaatikolle voi olla pitkä matka tai esteellinen kulku. Perheenjäsentä tai henkilökohtaista avustajaa ei ehkä löydy.
Hyvinvointialueen verkkosivut on rakennettu kiireellä. Kenties ajatuksena oli, että saavutettavuus ei ole tärkein asia, ja että siihen voi palata myöhemmin. Keinot saavutettavuuteen ovat kuitenkin jo olemassa. Esimerkiksi poliisin verkkosivuilla hakemusten täyttäminen onnistuu paremmin.
Hyvinvointialueella tulisi miettiä, miten seurataan ja ylläpidetään digitaalista saavutettavuutta, sekä arvioida saavutettavuutensa nykytilaa.
Suosittelen, että hyvinvointialue ottaisi tulevissa suunnitelmissaan enemmän mukaan vanhus- ja vammaisneuvostojen näkemyksiä. Neuvostojen jäsenet tietävät oman elämänsä kautta konkreettisista epäkohdista. Suosittelen myös, että palveluntuottajat käyttäisivät apuna saavutettavuustestausta tarjoavia tahoja.
Uskon, että vaaliessamme saavutettavuutta, teemme Suomesta vielä onnellisemman maan.
Saavutettavasti kanssanne.
Veli-Matti Aittola
Kirjoittaja on aluevammaisneuvoston puheenjohtaja Nurmijärveltä