Ehdokaskynä: Hyvinvointialueiden rooli sateenkaarevien nuorten ja vähemmistöjen tukemisessa
Sateenkaarevana ehdokkaana haluan nostaa esiin, kuinka tärkeää on, että hyvinvointialueella huolehditaan siitä, että kaikilla asukkailla on mahdollisuus elää turvallisesti ja tasavertaisesti. Tämä koskee erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia, joiden asema yhteiskunnassa ei aina ole yhtä hyvä, kuin monen muun. Hyvinvointialueiden tulee olla paikkoja, joissa hyväksyntä, tuki ja turvallisuus ovat jokaisen perusoikeuksia.
Erityisesti sateenkaarevat nuoret tarvitsevat meiltä aikuisilta tukea ja hyväksyntää. Nuoruus on aikaa, jolloin identiteetti, itsetunto ja minäkuva ovat vielä muotoutumassa. Vähemmistöön kuuluvat nuoret voivat kokea yksinäisyyttä, kiusaamista, syrjintää sekä pahimmillaan henkistä ja fyysistä väkivaltaa. Hyvinvointialueilla tulisi panostaa erityisesti nuorten mielenterveyspalveluihin, jotka tarjoavat turvallisen tilan ja asiantuntevaa tukea erilaisissa elämäntilanteissa. Tukea ja ymmärrystä on saatava myös opettajilta, nuorisotyöntekijöiltä ja muilta aikuisilta, jotka voivat olla nuorten turvaverkkoja. Näitä turvaverkkoja voidaan koota sosiaali- ja terveyspalveluiden asiantuntijoista sekä järjestöjen ja yhdistysten alan osaajista.
Kokoomuksen arvoihin kuuluu hyvinvointipalveluiden turvaaminen. Tämä tarkoittaa, että kaikkien alueen asukkaiden, myös vähemmistöön kuuluvien, terveyttä ja hyvinvointia tulee edistää tasavertaisesti. Meidän on huolehdittava siitä, että hyvinvointialueella kaikilla on mahdollisuus kokea itsensä hyväksytyksi ja arvostetuksi, ilman pelkoa syrjinnästä tai väkivallasta.
Erityisesti maaseudulla ja pääkaupunkiseudun ulkopuolella tilanne voi olla hyvinkin erilainen. Syrjintä ja epäasiallinen kohtelu ovat valitettavasti edelleen arkipäivää monille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville. Pienemmissä kunnissa ja syrjäisemmillä alueilla tietoisuus ja hyväksyntä voivat olla vähemmän kehittyneitä kuin suurissa kaupungeissa. Siksi tarvitaan lisää resursseja ja tukea, jotta nämä alueet eivät jää vähemmistöjen tukemisen suhteen jälkeen.
Onneksi kuitenkin myös positiivista kehitystä on tapahtunut. Yhä useampi nuori kokee voivansa olla oma itsensä ja yhteisöt ovat yhä avoimempia. Mutta viime aikojen merkit vihapuheen voimistumisesta ja sateenkaari-ihmisten identiteetin hävittämisestä ovat huolestuttavia. Vihapuhe ja vähemmistöjen syrjintä vaikuttavat syvästi niiden elämään, jotka jo ennestään kokevat itsensä ulossuljetuiksi. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää, että hyvinvointialueet luovat strategioita ja käytäntöjä, jotka taistelevat vihapuhetta vastaan ja edistävät monimuotoisuuden hyväksymistä.
Meidän on tuettava aktiivisesti koulutusta ja tietoisuuden lisäämistä kaikilla tasoilla, erityisesti nuorille suunnatuissa palveluissa ja opetuksessa. Tavoitteena tulee olla yhteiskunta, jossa ei ole pelkoa tulla hylätyksi tai väheksytyksi omana itsenään, ja jossa sateenkaarevat nuoret voivat elää ja kasvaa ilman häpeää tai pelkoa.
Hyvinvointialueet voivat myös tarjota erityistä tukea ja koulutusta terveydenhuollon ammattilaisille, jotta he osaavat kohdata ja tukea seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia henkilöitä sensitiivisesti ja asiantuntevasti. Tämä on erityisen tärkeää, sillä nuoret voivat kokea turvattomuutta hakiessaan apua, jos he pelkäävät tulevansa tuomituiksi tai väärinymmärretyiksi.
Hyvinvointialueet voivat tehdä paljon, mutta se vaatii rohkeutta ja arvojen mukaista toimintaa. Kokoomus on sitoutunut edistämään kaikkien hyvinvointia, ja me voimme yhdessä tehdä töitä sen eteen, että alueemme ovat paikkoja, joissa kaikilla on turvallista elää – sukupuoleen ja/tai seksuaaliseen suuntautumiseen tai muuhun taustaan katsomatta.
Heidi Hoffman
Kirjoittaja on mäntsäläläinen aluevaaliehdokas (Keski-Uusimaa).